Metafoorlog

Nederland zal ook IS-doelen in Syrië bombarderen. En om die oorlog te verkopen, is het zoeken naar metaforen.

Nederland zal ook IS-doelen in Syrië bombarderen. En om die oorlog te verkopen, is het zoeken naar metaforen. Dat kan heel voorzichtig, zoals PvdA-kamerlid Michiel Servaes. Hij noemt de inzet van de Nederlandse luchtmacht een ‘intensivering van de strijd in Syrie op alle gebieden, waaronder militair’. Er verandert alleen iets kwantitatiefs: we gaan niet iets nieuws doen, we gaan wat we doen verder intensiveren. Die inzet is, staat nu al vast, een ‘effectieve bijdrage’ die de Syrische bevolking ten goede komt.

Wat overigens bij de PvdA een ‘intensivering’ van de strijd heet, is bij de SP ‘agressieve interventiepolitiek’ die de regio al vijftien jaar destabiliseerd. Roemer noemt de goedkeuring van de PvdA aan de inzet van F-16’s deze week dan ook ‘onbegrijpelijk’. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra snapte het onderscheid tussen Irak (waar wel werd gebombardeerd) en Syrië (waar Nederland wegblijft) al een tijdje niet: ‘Het is één uniforme oorlog.’ Dus kunnen Nederlandse vliegtuigen ook in Syrië hun bommenlast afwerpen. Dat zei hij september vorig jaar al.

Dat herhaalde minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) in november vorig jaar. Toen koppelde ze de aanvallen van Parijs ook aan de legitimering van de uitbreiding van bombardementen: ‘Iedereen beseft zich dat Parijs het hart was waar de aanvallen zich afspeelden, maar dat Parijs daarmee ook het hart van Europa was. Dat die aanval niet alleen gericht was op de Fransen, maar ook op onze vrijheid, onze veiligheid, onze manier van samenleven, onze manier van leven.’ Ziedaar ook de ernst om ‘alle opties op tafel [te leggen]’. De optie om de strijd uit te breiden, is niet alleen op tafel gelegd, deze is nu ook door de PvdA geaccepteerd – al gaat Nederland niet bombarderen, maar ‘intensiveren’.

Het kan allemaal net wat heftiger, zoals in Amerika. Ash Carter, minister van Defensie, ziet IS een kanker dat met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Een anomalie van een ziek lichaam (het Midden-Oosten) waar moet worden ingegrepen om erger te voorkomen. En daar zijn, ook in Amerika, bezwaren tegen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.