Radicale transparantie: Pieter Klein, RTL Nieuws en Algemene Zaken

Pieter Klein is boos. De adjunct hoofdredacteur van RTL Nieuws is de ambtenaren van AZ helemaal beu. Hij zaagt ze tot hun enkels af. Schrijft hij op zijn eigen blog. Heftig. Om dat dreigement kracht bij te zetten, openbaart hij de correspondentie over zijn Wob-verzoek in casu de doorrekening van het koopkrachtverlies door het CPB. Dat verlies, berichtte RTL Nieuws vorige week vrijdag, zou wel eens veel hoger kunnen uitvallen dan politici beweren.

Dus wilde RTL Nieuws vrijdag 2 november graag: 1) alle CPB-documenten die ten grondslag liggen aan de doorrekening van de koopkrachteffecten van het regeerakkoord en 2) alle documenten van de ministeries die daar weer aan ten grondslag liggen, ook ten behoeve van de (in)formateur(s). Kortom: het hele dossier op basis waarvan Rutte/Samsom hun plannen berekenden. Ze konden de boom in. Zorgvuldiger: de stukken waar RTL Nieuws naar vroeg, waren of al openbaar of lagen nog bij de ministeries. Dis stuurde AZ het verzoek van RTL Nieuws keurig door.

Nu zit er een onduidelijkheid in Kleins blog dat door de bijgeleverde potpourri aan documenten niet zomaar is op te lossen. Zelf schrijft Klein dat RTL vrijdag zowel het Wob-verzoek als alvast een dreiging met een kort geding indiende. De redactie wilde op maandag 5 november voor 16.00 uur graag de stukken hebben. Maar helaas, die stukken kwamen niet. Dus werd het dreigement van het kort geding waarheid en stapte RTL naar de rechter. Klein schrijft:

Gisteren, na het middaguur, kreeg ik opeens nieuwe post. Het ministerie van Algemene Zaken beweerde opeens, na onze stap naar de rechter, dat ons verzoek op maandag al was doorgestuurd naar het ministerie van Economische Zaken, dat de baas is van het CPB. Met andere woorden, wacht maar af. Het was een aperte leugen. Algemene Zaken stuurde de boel pas door, nadat wij naar de rechtbank stapten.

En dan de conclusie die Klein zo woedend maakt

Met andere woorden: de ambtenaren van Mark Rutte liegen. Ik verzeker u: ze liegen niet zomaar, ze spreken (halve) onwaarheden, om te voorkomen dat u en ik straks weten hoe het zit. Ze willen voorkomen dat wat er bekend is openbaar wordt.

Ik verdiep me nog in de potpourri aan documenten. Maar de ‘leugen’  gaat volgens mij over een deel van de documenten waarover AZ niet loog, maar zweeg en waartegen RTL, in het kader van de Algemene wet bestuursrecht op maandag 5 november bezwaar maakt. Ik ben geen jurist, dus ik kan me vergissen. Liegen is in deze een heel groot woord, de terughoudendheid vanuit het ministerie bijzonder irritant; dat kan allemaal best transparanter. Hulde dat we de stukken mogen zien, jammer dat er een aantal medewerkers van AZ en andere ministeries is die hun e-mailadres moeten veranderen. Die had Klein er ook in hun woede misschien even uit moeten vissen. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.