Google Scholar of zo leg je wel heel eenvoudig een literatuurlijst aan

Google Scholar heb ik lange tijd – onterecht – genegeerd. Waarom weet ik eigenlijk niet. De zoekmachine stond me tegen. Toch doet  Scholar het stukken beter dan menig academisch zoekgedrocht. Zo kan je van elke term een medling maken. Je krijgt dan automatisch mail als er weer eens iets nieuws is verschenen. Veel eenvoudiger wordt het volgen van een onderwerp en aanleggen van een literatuurlijst niet. Nu heeft Google Scholar nog een truck in its sleeve: je kan ook auteurs en wie hen citeert volgen.

Hoe? Ga naar Google Scholar en typ de term in waarop je wilt zoeken. Ik ben bijvoorbeeld geïnteresseerd in ‘policy dynamics’ (lang verhaal, bewaar ik voor de volgende keer).

Sommige auteurs ‘zijn’  een link – zoals Frank Baumgartner – een bekende op het gebied van policy dynamics en punctuated equilibrium. Hij is dus een belangrijke ‘ingang’ in mijn onderwerp. Dus klik ik op meneer Baungartner en … voila! Een pachtig overzicht van zijn (geciteerde) werk. Niet alleen zijn laatste paper, ook al zijn andere papers op een rij:

Linksboven is where de magic takes place. We kunnen heel eenvoudig ons abonneren op a) nieuwe publicaties van meneer Baumgartner en b) op mensen die hem citeren. En zo leg je, automatisch en eenvoudig, een aardige corpus aan materiaal aan. Handig voor je scriptie, artikel of de bevrediging van je nieuwsgierigheid. Jij bepaalt wat je wilt lezen, Google stuurt het je op. Nogmaals: veel eenvoudiger wordt het allemaal niet. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.