Lynksoft: eenvoudige netwerken maken

Een probeersel of test: je moet alles direct delen in het leven. Dus toog ik aan de slag met Lynksoft: een webbased netwerktool waarmee zelf netwerken zijn te visualiseren. Let op: tussen een netwerk vormgeven en er conclusies aan verbinden zitten nog een hoop (soms heel theoretische) stappen. Ik heb ze ook nog niet gezet; wat overigens wijst op het gevaar van al die gevaarlijk ‘eenvoudige’ tools. De tools zijn wel eenvoudig, de materie is dat niet.

Maar ik kan me niet beheersen en maakte dit netwerk van een artikel: Heel lang zwijgen en daarna sorry zeggen, van Christiaan Pelgrim. Een (goed) stuk over de problemen van Van der Steur en diens Ministerie van Justitie. Wie worden in het stuk genoemd (en hoe) en wat zijn hun onderlinge verbanden? Rood betekent directief gemeld (dragend voor het verhaal en/of aangesproken), groen betekent passief vermeld (opgemerkt / name dropping) en roze betekent een vermoedelijk verband (als in: kunnen wel eens met elkaar te maken hebben gehad – maar hoe dan precies?). 

DISCLAIMER: Het netwerk is een eerste versie. Belangrijkste bezwaar in deze versie is de exacte operationalisatie van de lijnen tussen de nodes: gaat het hier om het noemen van een persoon in het stuk, om de daadwerkelijke relatie tussen betrokkenen … ? Enfin: de relaties tussen de noden zijn nog niet eenduidig geoperationaliseerd. Deze test run gaat alleen over de mogelijkheid om het netwerk vorm te geven en te embedden. Overigens gaat het in netwerkanalyses wel om de verbindingen tussen de noden: dat maakt dat een netwerk iets zegt. Of niet. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.