Relevante presentatie van nieuws

Archieven op nieuwssites zijn lijsten artikelen waarvan de actualiteitswaarde recht evenredig verband houdt met de positie van het stuk: hoe actueler het stuk, hoe hoger op de lijst. Maar wat als je andere ordeningsprincipes dan tijd aanhoudt? Dan presenteert nieuws zich vaak veel relevanter.

Archieven op nieuwssites zijn lijsten artikelen waarvan de actualiteitswaarde recht evenredig verband houdt met de positie van het stuk: hoe actueler het stuk, hoe hoger op de lijst. Maar wat als je andere ordeningsprincipes dan tijd aanhoudt? Dan presenteert nieuws zich vaak veel relevanter. 

De wereld staat in brand! Genuanceerder: er zijn behoorlijk wat brandhaarden die maar moeilijk zijn te doven. Het is lastig om al het nieuws over deze conflicten bij te houden – de berichten zijn veelal versnipperd over diverse media en her-en-der verstopt in een website. Het ‘verhaal’ over een regio is voor een gemiddelde nieuwsconsument lastig samen te stellen. Hij of zij zal er toch even voor moeten gaan zitten om zelf een dossier te vullen.

Zo probeert  de Council on Foreign Relation (CFR) nieuws relevanter te presenteren (let wel: niet om relevant nieuws te presenteren, dat is echt iets anders). De uitgever van Foreign Affairs heeft een webtool gelanceerd: de Global Conflict Tracker. In die tracker vooral hun eigen berichten. En ook Breaking News heeft een kaart waarop hun verhalen als dots staan ingetekend.

Beide sites presenteren verhalen in hun geografische context. Dat is natuurlijk helemaal niet nieuw, toch gebeurt het veel te weinig. Ondanks de onbegrensde mogelijkheden van internet is een nieuwsarchief vooral een lijst van artikelen met als ordenend principe de tijd. Hoe lager de actualiteitswaarde, hoe lager en stuk in de lijst staat. Maar waarom zouden we die tijd als ordenend principe handhaven en niet veel vaker de geografische relevantie van een stuk? Of een bron? Of een institutie?

Wat als we archief vormgeven waarin gebruikers zelf kunnen aangeven wat het ordenend principe van het archief is? We hadden vroeger tags: onderwerpen waarover een artikel ging. Een tag biedt gebruikers de kans om over één onderwerp alle artikelen van die site in een overzicht te krijgen.

Probleem: een tag moet worden toegewezen door de auteur van het stuk. Ik doe dat bijvoorbeeld niet (excuus). En ik doe dat ook niet op een manier die voor anderen relevant hoeft te zijn. Een kaart zou je kunnen omschrijven als een visuele tag waarop in één oogopslag een ‘verhaal’ wordt verteld; verhaal in deze gedefinieerd als meerdere artikelen over één onderwerp (of: één plaats). Dat kunnen verhalen zijn van één medium; interessanter is het om meerdere verhalen van meerdere media op één kaart te plotten.

AFBEELDING 1: De Global Conflict Tracker (CFR) 

screenshot-www.cfr.org 2016-01-21 09-14-21

AFBEELDING 2: BreakingNews.com breaking news

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.