Tijd voor een serieuze tech-redactie

De ‘sleepwet’, Trumps Facebook-trucs, Russische trollen, slimme steden en automatisch gegenereerd (en hopelijk binnenkort ook gedetecteerd) disinformatie, robots op de redactie, in de auto of de spreekkamer, big data, de Vierde Industriële Revolutie. Onderwerpen die zo langzamerhand een eigen journalistieke deelredactie rechtvaardigen omdat ze onderdeel zijn van een veel groter verhaal, maar nu nog te onsamenhangend worden gebracht door een enthousiasteling die tech erbij mag doen.

De ‘sleepwet’Trumps Facebook-trucsRussische trollenslimme steden en automatisch gegenereerd (en hopelijk binnenkort ook gedetecteerd) disinformatie, robots op de redactie, in de auto of de spreekkamer, big data, de Vierde Industriële Revolutie. Onderwerpen die zo langzamerhand een eigen journalistieke deelredactie rechtvaardigen omdat ze onderdeel zijn van een veel groter verhaal, maar nu nog te onsamenhangend worden gebracht door een enthousiasteling die tech erbij mag doen.

Intelligent besluit

Doodzonde. Technologie is een complex verhaal dat bij een vaste groep redacteuren moet worden belegd, een groep met liefst enige omvang. Nu hebben vaste redacteuren van andere deelredacties technologie ‘erbij’: leuk, als je tijd over hebt. De Britse krant The Telegraph is daarom iets nieuws gestart:  zondag (18 maart) lanceerde zij Technology Intelligenceeen serieuze tech-redactie die niet alleen incidenteel verslag doet van de laatste technologische ontwikkelingen, maar daar ook een visie aan verbindt: ze willen hun lezers voorbereiden op nieuwe tijden.

Mag serieuzer

De deelredactie stort zich op vijf onderwerpen: tech bedrijven, apparaten en gadgets, technologische ontwikkelingen, effecten van technologie en de Britse start-up scene. Alles onder leiding van eindredacteur Allister Heath. Belangrijk, want dan besta je op de vloer. Het had allemaal nog wel iets serieuzer gekund, door bijvoorbeeld van alle redacties nog meer specialismen te verzamelen: waarom niet ook aandacht voor (technologie) beleidrecht en technologieethiekcybersecurity of cyber currency om er een paar onderwerpen die ons af en toe bij de strot grijpen, te noemen. Ze krijgen aandacht, maar veelal (zeer) incidenteel, als er al diverse thresholds zijn gepasseerd.

Onderzoeks-tech

Een volgende logische stap is om technologie te verbinden met big data, robotisering en onderzoeksjournalistiek. Algoritmen die in grote hoeveelheden data op zoek gaan naar patronen. WikiLeaks en de Panama Papers (de grootste datalek in de journalistieke geschiedenis) zijn twee ‘recente’ voorbeelden waarin onderlinge correlaties door mensen niet meer zijn te leggen. Juist om personificatie te voorkomen (wie staat waarin) of overhaaste conclusies tegen te gaan, is slimmere journalistiek noodzakelijk – een journalistiek niet alleen over, maar ook gebruik maakt van technologie. The Telegraphheeft een eerste stap gezet met een dedicated tech redactie die ze nu langzaam kunnen uitbouwen. De vraag is: wie volgt?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.