Sensory journalism met een internet van dingen

Twintig miljoen punten waarop straling is gemeten; niet door een overheid, niet door een bedrijf, maar door een stelletje amateurs dat een Geigerteller hackte, de manier waarop je dat kan doen op internet zette en vervolgens een platform ontwierp waarmee die gegevens binnen kunnen worden gehaald. SafeCast bestaat al een tijd en heeft vooral naam gemaakt in Japan na de tsunami en de lekkende centrales van Fukushima. Drie vrienden konden nergens informatie over vrijgekomen straling vinden. Probleem: binnen no time waren de geigertellers uitverkocht. Dus bouwden ze zelf een teller om de data op een kaart te plotten. Binnen zes dagen was er een platform waarop Japanners precies konden terugvinden hoe hoog de straling bij hun huis was. Een prachtig voorbeeld van crowdsourcing data journalism. Over dit project, dat inmiddels fors is gegroeid, is een korte mini-documentaire verschenen.

Safecast MiniDoc | by Adrian Storey from Safecast on Vimeo.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.