Feeds in een Google spreadsheet – best handig

Soms heb je een oplossing zonder probleem. De mogelijkheid om feeds in een spreadsheet van Google te zetten, is daar een mooi voorbeeld van. Ik heb er mee geëxperimenteerd en ben nog niet helemaal overtuigd van de meerwaarde (en weet eerlijk gezegd ook nog geen toepassing). Behalve dat je het laatste nieuws over elk gewenst onderwerp (en van elk gewenst Twitter-account) automatisch kan wegzetten in een Google spreadsheet. Hoe?

  1. Open een spreadsheet in Google Drive;
  2. ga op een willekeurig veld staan (A1 is wel zo netjes);
  3. Vul daarin het volgende commando =ImportFile(“hier de URL van de feed”) en geef enter.

Ik heb dat gedaan met de feed van Debatten in het kort van de Tweede Kamer-site. En het onderstaande plaatje is het resultaat. Nu is mijn vraag: als de feed van Debatten in het kort  zich ververst, dan ook mijn database? Want dan is deze spreadsheet wel weer superhandig. Ik kan het document dan delen met anderen en zo houden we met een groepje het nieuws in de gaten. Enfin: het behoeft nog wat experimenten. Zoals met de feeds van Twitter (zie na afbeelding). Daarin staat de laatste nieuwe feed in rood (om te bepalen of er nog nieuwe bijkomen).

Debatten in het kort - feeds

 

Elke twitteraar heeft ook een feed. Tenminste: nog wel. Die feed ziet er altijd zo uit:

http://api.twitter.com/1/statuses/user_timeline.rss?screen_name={USERNAME}

Je snapt: je moet {USERNAME} vervangen door de twitter-handle van de persoon die je wilt volgen. In mijn geval: @vanderlubben. De feed van mij zit er dan ook zo uit:

http://api.twitter.com/1/statuses/user_timeline.rss?screen_name=@vanderlubben

Vervolgens ga je naar je databse. Gaat weer in veld A1 staan (van een tweede bladzijde bijvoorbeeld) en voert het volgende commando in:

=importfile(“http://api.twitter.com/1/statuses/user_timeline.rss?screen_name={USERNAME}”)

Let daarbij goed op de aanhalingstekens openen/sluiten! Anders werkt het niet en zit je uren te turen naar een scherm met errors en foutmeldingen. Google zet de laatste twintig tweets keurig in de database met de exacte tijd van tweeten er bij.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.