Nog meer handige tools voor journalisten (in spe)

Snel, sneller, goed gereedschapOok voor journalisten in spe. Eigenlijk hoef je alleen nog maar het verhaal te verzinnen. De enige journalistieke eis die nog is vertoolt. 

NU zoeken wat er NU speelt, dat moet je niet aan Google vragen. Real Time Search is een aparte discipline die vooral handig is met sociale media. Twitter weet dat en biedt een eigen zoekmachine (wel even inloggen) aan. Ik gebruik zelf BuzzSumo, Social Mention en Topsy. Ze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. BuzzSumo maakt een onderscheid tussen verschillende sociale media: hoe goed scoort een verhaal op Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ etcetera. Social Mention is een prettige zoekmachine die ook personen onder de aandacht brengt (experts) en Topsy maakt het mogelijk om onderwerpen tegen elkaar af te zetten (hoe goed doen verschillende twitteraccounts of onderwerpen het ten opzichte van elkaar). Ideaal.

Complexe reconstructies vragen tijd. Heel veel tijd. Idealiter zet je alle informatie in een (interactieve) tijdlijn. Daarin documenten, video’s, tweets, links, eigen bijdragen. Handig om je data overzichtelijk te maken en voor anderen te ontsluiten. Dat koste tot voor tijd veel, heel veel tijd. Tegenwoordig loopt er, parallel aan het nieuws, een Google Docs mee en doet TimeLine JS  (Knight Foundation) de rest. Het resultaat is verbluffend. Zie onderstaand voorbeeld. Schrik niet van alle code die nodig is om deze tijdlijn te maken. Die heb je, met een beetje goede wil, zo onder de knie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.