Even snel peilen onder goegemeente

En dan ineens is er nieuws – over Baudet in EW. Er zijn wel racistische appjes en de voorman van FvD doet zelf ook een duit in het zakje. Lange tijd zocht ik stad en land af naar commentaren; wie vindt van het brekende nieuws nu wat? Tot ik op een handigheidje stuit dat — achteraf gezien — zo voor de hand ligt, dat waarschijnlijk niemand erover durft te berichten. Zonde, want ik heb er een middag erg veel lol aan beleefd.

Goed: brekend nieuws dus en veel opinies daarover. EW breekt Racistische uitingen in Baudets berichtenverkeer (prachtig ritme ook, zo mooi als de iconische kop Headless body in topless bar). Maar, ik wil in al die heisa en opwinding graag weten wat ‘we’ er dan van vinden; we zijn in deze journalisten, opiniemakers, commentatoren, kortom: mensen met een zekere standing op twitter. Niet om achteraan te hollen, maar om het palet aan opinies eens voorzichtig in kaart te krijgen. Hoe haal je over brekend nieuws snel veel meningen binnen? Door handig gebruik te maken van Tweetdeck.

Hoe? Ga naar het betreffende artikel en haal de URL op (ctrl+c); plak de URL in de zoekfunctie van Tweetdeck (ctrl+v, geef enter – Tweetdeck maakt er nu een apart kolom van); selecteer in de settings van de kolom ‘verified user’ en … voila! Je hebt een aardige selectie gemaakt van geverifieerde gebruikers op Twitter die de originle URL deelden (en er wat van vonden – of niet, ook opvallend). Uiteraard kan je in Tweetdeck nog meer voorwaarden aan de zoekopdracht verbinden om zo de resultaten verder terug te schroeven of juist meer resultaten te krijgen.

LET OP! Je hebt natuurlijk geen representatief opinieonderzoek gedaan, maar wel een indicatie gekregen van 1) geverifieerde twitteraars die 2) de URL van het originele artikel hebben gedeeld. Daaronder uiteraard de reacties op hun tweets. Da’s vaak voldoende materiaal voor een onderbouwde aanleiding en geeft je een aardig beeld waarover gediscussieerd wordt. <<

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.