Aaron Swartz – de man die internet perfectioneerde

Oké, hij verzon internet niet. Dat was Tim Berners-Lee. Maar Aaron Swartz heeft internet wel geperfectioneerd. Hij schreef de code voor rss-feeds (waaraan elke journalist verslaafd is) en voerde actie. Actie omdat hij geloofde dat burgers recht hebben op informatie. Hij pleitte voor de vrije publicatie van wetenschappelijk onderzoek en creëerde Creative Commons. Daardoor kwam hij frontaal in botsing met de macht – een strijd die iedereen uiteindelijk verliest.

Swartz downloadde van JSTOR miljoenen artikelen en ontsloot die voor iedereen. Hij dreigde 35 jaar gevangenisstraf te krijgen. Het zou de druppel zijn geweest. Hoe dan ook; nu is er een (en lange) documentaire over hem gemaakt door Brian Knappenberger. En, zoals Swartz het graag zou hebben gezien, voor ons allemaal te zien. Gratis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.