#LDPolitiekLive: (Top)sport

LEIDEN – Willem van Duijn (CDA Katwijk) ziet geen bezwaren tegen v.v. Katwijk in de Jupiler League. Mart Keuning (ChristenUnie Leiden) wil juist dat er geen geld meer gaat naar de topsportcoordinator. ,,Dat geld kan beter naar de amateursport.” Van Duijn en Keuning waren woensdag te gast bij LD Politiek Live.

Mart Keuning denkt dat de gemeente Leiden de afgelopen vier jaar voor voldoende en kwalitatief goede sportvoorzieningen heeft gezorgd. Kritischer is hij over de steun die de gemeente heeft geboden om verenigingen hun sportieve ambities te verwezenlijken en actief inhoud te geven aan hun maatschappelijke rol.  ,,Op dat gebied is nog een wereld te winnen”, zei de lijsttrekker van de ChristenUnie woensdag in de uitzending van LD Politiek Live. ,,De ChristenUnie is voor het oplossen van problemen in directe verbanden tussen mensen. Wijk-, religieuze- en sportverenigingen kunnen daar heel belangrijk in zijn.”

Geen geld naar topsport
Keuning vindt ook dat Leiden niet voldoende kan doen om inwoners in beweging te krijgen en te houden. De ChristenUnie wil dat bereiken door een onderscheid te maken tussen topsport en breedtesport. De partij is er van overtuigd dat geen gemeenschapsgeld naar topsport moet gaan.

Wel naar amateursport
Sterker: het geld dat nu naar topsport gaat, bijvoorbeeld naar de topsportcoordinator, kan volgens Keuning veel beter naar amateursport gaan. ,,Ik vind dat de gemeente de functie van de coordinator niet hoeft te betalen. Er gaat veel geld om in de topsport. Als verenigingen de behoefte hebben aan zo’n functie, dan kunnen ze dat prima zelf bekostigen.”

Blijven investeren
Ook in sport wil het CDA blijven investeren. ,,Ook voor de komende vier jaar staan er weer grote investeringen op stapel.” Toch gaan sportverenigingen wel iets voelen van de crisis: de huur voor de accomodaties stijgt. Het is niet de bedoeling dat de leden van die sportclubs direct iets gaan merken. ,,We kijken eerst of we binnen de gemeente kunnen bezuinigen.”

Naar Jupiler League
Niet alleen de breedtesport, ook de topsport staat bij Van Duijn op de agenda. Vorig jaar koos V.V. Katwijk er nog voor om als kampioen van de Topklasse niet te promoveren naar de Jupiler League. Vanaf het seizoen 2015-2016 moeten amateurkampioenen dat. Ook daar ziet de voorman van het CDA geen problemen. ,,Bij V.V. Katwijk hebben de burgemeester en ik met de voorzitter van de club om de tafel gezeten en wat ons betreft was het groene licht gegeven.”

Volgende week zijn uit de loting de PvdA Leiden en de ChristenUnie Katwijk gekomen. Zij praten dan over Horeca en Veiligheid. Live, bij LD Politiek Live.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.