#LDPolitiekLive: de eerste uitzending

LEIDEN – Zowel Nelly Smits van de PvdA in Katwijk als Paul Laudy VVD Leiden zoeken oplossingen voor de werkloosheid in een beter ondernemersklimaat. Dat zeiden beide lijsttrekkers woensdag in LD Politiek Live, de politieke talkshow van het Leidsch Dagblad.

Die eerste uitzending verliep niet geheel vlekkeloos. Een technische storing onderbrak Paul Laudy in zijn pleidooi voor meer en betere bereikbaarheid van de Leidse binnenstad. Door de storing is de loting van de nieuwe gasten niet vastgelegd, maar wel gedaan. Volgende week zijn de ChristenUnie uit Leiden en het CDA in Katwijk te gast om te komen spreken over Sport, Spel & Recreatie.

Instroom beperken
Nelly Smits erkende in de uitzending de omvang van het werkloosheidsprobleem in de gemeente Katwijk; die werkloosheid is aanzienlijk. De lijsttrekker van de PvdA vroeg zich wel af wat gemeenten kunnen doen. “Wij moeten proberen om die instroom te beperken. Kijk nou eens naar het vestigingsklimaat.” Net als Laudy pleitte Smits voor versoepeling van ‘verstikkende regels’  waar vooral starters tegenaan lopen.

Goedkopere huisvesting
Volgens Smits zijn er betere regels dan het verlagen van de belastingen voor ondernemers. Volgens de lijsttrekker van de PvdA Katwijk zetten die paar tientjes minder belasting weinig zoden aan de dijk. Zij wees vooral op goedkopere huisvesting op industrieterreinen en meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld internetbedrijven om zich in Katwijk te vestigen.

Social Return
Smits wil de instroom beperken door werkloze jongeren zo snel mogelijk naar werk te leiden. “Je wilt voorkomen dat de afstand tot de arbeidsmarkt vergroot.” Scholen mogen van Smits leerlingen niet laten gaan zonder startkwalificatie. En: zoek ook contact met werknemers en verplicht hen om bij aanbestedingen van meer dan 200.000 euro met werklozen te werken. “Dat doen we in Katwijk met Social Return.”

Langer op school
Om de jeugdwerkloosheid aan te pakken wil Laudy een regionaal actieplan. Daarin moet de gemeente faciliterend optreden om meer stageplaatsen te scheppen. Ook moeten jongeren volgens Laudy vooral gestimuleerd worden om langer op school te blijven. Het belangrijkste vindt hij echter het verbeteren van het ondernemersklimaat. “Want ambtenaren creëren geen banen, dat doen toch echt de ondernemers.”

Schreeuwen
Om de werkloosheid in de regio aan te pakken moet je ondernemers dus de mogelijkheid geven om echt te ondernemen, aldus Laudy. De VVD wil een aantal maatregelen nemen om de omstandigheden voor werkgevers te verbeteren. “Dan moet je denken aan minder regels, aan lagere belastingen en oplossen van problemen als bereikbaarheid.” Hij is dan ook te spreken over plannen om twee ondergrondse de garages in Leiden aan te leggen. “Daar schreeuwen de ondernemers al jaren om.”

Terrassenbeleid
Concrete regels die Laudy afgeschaft wil zien, wilde hij echter niet noemen. “Het meest lastige is als je als politiek – of als ambtenaren – zelf gaat bedenken welke regels dat dan zouden moeten zijn. Zo klaagden horecaondernemers over het Leidse terrassenbeleid. Beleid dat dankzij de VVD al enorm is versoepeld.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.