Allemaal gluren onder de motorkap van PoliMedia

Een onderwerp uitpluizen op politieke bijdragen (Handelingen) en nieuwsberichten in kranten en op radio en televisie is een crime. Je moet voortdurend schakelen tussen verschillende databases en de zoekresultaten ‘met de hand’ sorteren om met elkaar in verband te brengen. Ga er maar aanstaan. Precies die omslachtigheid wil PoliMedia wegnemen. Het idee is eenvoudig: combineer politieke debatten met de berichten die daarover in verschillende media verschenen. De uitwerking, blijkt, is een stuk complexer (blijkens de heldere presentatie van één van de betrokken wetenschappers, Martijn Kleppe).

Kleppe c.s. heeft een oplossing gevonden. Die is nog wat roestig en misschien onwennig. Ik moest de machine, eerlijk is eerlijk, een aantal zoekopdrachten gunnen om het verband tussen de nieuwsberichten en de debatten voor mijzelf helder te krijgen. En te accepteren dat veel journalisten wel schrijven over een debat, maar – inzicht? – hetgeen is gezegd niet zichtbaar terug laten komen in de kolommen. Wat meteen de vraag oproept: hoe ziet de match er tussen debat en bericht dan precies uit? Overigens kan iedereen met gezond verstand die link zelf onderzoeken. De data zijn, in tegenstelling tot de beslisstructuren van bijvoorbeeld Google, transparant. PoliMedia is een zoekmachine met een open motorkap, zogezegd.

Wat mist is mogelijkheden om snel resultaten te delen (twitteren, mailen desnoods) of elders op te slaan (in een van mijn vele digitale bewaarmapjes bijvoorbeeld). Ook is een persoonlijk account waar je eigen onderzoek kan ‘stallen’ misschien geen overbodige luxe. Het zijn toeters en bellen die ver voorbij de kern van het project gaan: ontsluiten van gecombineerde informatie – een semantic web.

Ik blijf de machine gebruiken. Omdat ik nu eenmaal een nieuwsjunkie ben. Ik ben wel benieuwd naar een mogelijke samenwerking tussen PoliMedia en Publitiek. Het doel (ontsluiten van politiek & media) is hetzelfde, Publitiek ziet er erg gelikt uit maar ontbeert wellicht een strenge wetenschap; PoliMedia heeft dat fundament wel, maar oogt wat krukkig waardoor het onwennig werkt. Gecombineerd zou het een droommachine voor journalisten, politici, wetenschappers en ander gewoon volk zijn. Ik heb mijn oude liefde ook weer opgepakt: schandalen.

Dank, mijnheer Kleppe c.s. Dit is genieten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.