Van der Staaij zet vrouwenrechten op politieke agenda. Toch?

Van der Staaij dom? Natuurlijk, maar wie nu zijn ogen sluit voor vrouwenrechten, is misschien nog wel dommer. 

De kans dat reacties op Kees van der Staaijs frappante biologieles – verkrachte vrouwen bijna nooit zwanger, dus abortus overbodig – uit de bocht vliegen, is groter dan dat de lijsttrekker van de SGP zijn woorden terugneemt. Er circuleren op diverse sociale media al harde ‘grappen’ en de kans op doorschieten is levensgroot.De combinatie ‘verkrachten’ en de positie van vrouwen binnen de SGP  (gelezen, echt waar) zal de komende uren velen verlokken verschrikkelijke grollen te posten; doe maar niet. Verkrachten is heel erg en heeft natuurlijk niets met vrouw-zijn binnen de SGP te maken (andersom net zomin).

Overdreven

Los daarvan is de ophef over Van der Staaijs opmerking wat overdreven. Geen praktische casus laat de geharde staatskundig-gereformeerde voorman natuurlijk twijfelen aan zijn geloof. De idee dat een verkrachting (veel erger kan toch niet) Kees laat twijfelen aan zijn geloof, is even naïef als denken dat een verkrachte vrouw die zwanger is zich ook maar iets van de SGP-voorman aantrekt. En dus staat verkrachting plots centraal in deze campagne. En terecht. Dat mag, dat moet en dat gebeurt dan ook. Daar kun je heel hard tegenin gaan, je kan ook de uitnodiging van Van der Staaij ingaan; zullen we het er eens inhoudelijk over hebben?

Zinnig

De vraag is nu: heeft dat zin? Ja, dat heeft zin. Toegegeven: Van der Staaij staat in het politieke domein alleen. Zijn electoraat heeft zich onder meer op de Veluwe en in Zeeland teruggetrokken. We kunnen er omheen, zogezegd. De slachtoffers van verkrachting kunnen, godzijdank zou ik willen zeggen, terecht op diverse plekken in Nederland. Niets aan de hand, zou je zeggen. Maar niet iedereen heeft de moed of mogelijkheid om voor zichzelf te kiezen en voor die vrouwen moeten alle flinkerds die nu zo hoog van de toren blazen, eens in actie komen. Wat dat betreft heeft Van der Staaij de vrouwenstrijd – in binnen- en buitenland – weer op de agenda gezet. Geen verdienste, wel nuttig.

Aan de bak!

De manier waarop schuurt, als zand in de bilspleet. Maar niemand heeft ook ooit beweerd dat politiek eenvoudig is. Blijft Van der Staaij natuurlijk een enorme lul. Net als iedereen die nu zijn ogen sluit voor verkrachting en verschrikkelijke impact daarvan op  het leven van vrouwen (en mannen) leven. Nationaal en internationaal, in uw wijk of conflictgebieden. In het verleden, nu en in de toekomst. Toevallig. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.