Samsom wordt geen slechtere politicus als we niets van zijn scheiding weten

De redenering is eenvoudig, elegant, overtuigend maar klopt natuurlijk van geen kanten; waarom zou het privéleven van een politicus onder het vergrootglas mogen als hij er zelf voor gekozen heeft om vrouw en kinderen in een propagandafilmpje te gebruiken? Als we die redenatie consequent doortrekken mogen we ook eindeloos inzoomen op het seksleven van voorvechters van homorechten en zijn vrouwen van politici, die manlief stilzwijgend flankeren, natuurlijk fair game.Zowel de scheiding van Samsom, als het seksleven van homo’s en het privéleven van partners gaan ons natuurlijk geen klote aan.

De liefdestragedie van de PvdA-voorman is door het optreden van zijn gezin in een filmpje natuurlijk niet politiek relevant. Samsom heeeft geen keiharde standpunten ten aanzien van het familieleven ingenomen, doet geen voorstellen over de afhandeling van scheidingen of oordeelt moreel over het afbreken van de echt. Als we niets weten over zijn relationele strubbelingen, kiezen we geen slechtere politicus. Anders gezegd: de kwaliteit van onze politieke keuze heeft niet te lijden onder de stress in huize Samsom. Dat hij uit zijn dagelijks gezinsleven putte om ons te overtuigen van zijn geschiktheid als kamerlid doet daar niets aan af. Je zou de politici te eten moeten geven die hun ‘politieke strijd’ hebben gevoed met hun dagelijkse praktijk. Dat betekent niet dat journalisten dan een vrijbrief hebben om dat privéleven breed uit te meten.

Maar wanneer is dat priveleven dan wel relevant? De benchmark is dat vermaledijde woord ‘relevantie’. Een fel tegenstander van homorechten die er zelf al jaren (meerdere) minnaars op na blijkt te houden … Tja, dan ligt de hypocrisie er wel erg dik bovenop. Een voorvechter voor drugsvrije straten die zijn neus wel eens poedert? Idem dito. Maar een sociaal-democraat die een beeld van zijn gezin neerzet op basis waarvan hij politiek bedrijft onder het vergrootglas leggen omdat hij nu scheidt? Nee. Dat dient mijn inziens geen enkel politiek doel. Nogmaals: Samsom wordt geen slechtere politicus als we niets van de scheiding zouden weten. En dus gaat het ons niets aan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.