Waarom zegt Leon Sinke sorry?

Leon Sinke is Teamleider Transitie, Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij had de asielzoekers ‘zwervers’ genoemd en keek uit naar de verwijdering van hun tentenkamp bij het Centraal Station Den Haag. Mag een ambtenaar asielzoekers zwervers noemen (of vinden)? Mag een ambtenaar uitgesproken Ajax-fan zijn (zoals in de bio van Sinke staat vermeld) of slechte grappen over Eskimo’s retweeten (‘Wat is het eerste dat een Eskimo leert? Geen gele sneeuw eten’)? Kortom: wat mag een ambtenaar op sociale media? Nu.nl tekent op

Een woordvoerder van het ministerie laat desgevraagd weten dat ambtenaren op sociale media geen uitingen mogen doen die schade toebrengen aan het beleid of aan het ministerie.

Ik heb er geen juridisch antwoord op. Maar schade? Lijkt mij niet. Hier is geen sprake van een onrechtmatige daad. Dus blijft fatsoen over. En de observatie ‘asielzoekers zijn zwervers en ik ben blij dat ze weggaan’ gaat wat mij betreft niet over fatsoensgrens heen. Omgekeerde tweets doen dat ook niet. Ik bedoel, wat als we stuiten op een tweet van een collega-ambtenaar: ‘Wat een verrijking van onze monocultuur zo’n tentenmap! Zou willen dat-ie altijd bleef staan.’ Moet diegene dan deze tweet ook weghalen? Vanwege overdreven optimisme over de inbreng van kamperende asielzoekers op onze samenleving? De tweet valt waarschijnlijk helemaal niet op. En volgens mij zit daar de kneep in casu Sinke.

Het is niet de tweet die leidt tot bovenstaande excuses, maar de tweet in combinatie met de functie in de biografie. Het is niet de content die Sinke noopt zijn tweet te schrappen, maar de context. Je mag asielzoekers best zwervers vinden en zo op het eerste gezicht, in transit van werk naar huis, met een half oog op de fladderende tenten met geïmproviseerde kacheltjes niet eens een slechte observatie. De observatie wordt nieuws (wat wezenlijk wat anders is dan: het wordt een probleem) als een wakkere journalist de observatie combineert met de functie. Nieuws, blijkt maar weer, is soms een construct waaraan hard wordt gewerkt. En dan moet je dus soms je excuses aanbieden. In mijn ogen volstrekt onterecht, maar desalniettemin, dank daarvoor, Leon Sinke. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.