Hillens paradox: een krijgsmacht die de helft kost, maar twee keer zoveel doet

Hans Hillen roept op niet verder te bezuinigen op Defensie. Zijn departement moet al 1 miljard euro en 12.000 banen schrappen. Nog meer bezuinigingen zijn onwenselijk. Het ANP sprak hem vandaag: ‘Verder snijden maakt de krijgsmacht invalide. We zitten rock-bottom, we zijn maximaal uitgeknepen. Nu verder bezuinigen houdt in dat we ledematen van het lichaam gaan snijden.’ De smeekbede komt direct uit het verkiezingsprogramma. Wat overigens niet hetzelfde is als een helder standpunt, mocht u dat denken.

Het CDA-program schrijft: ‘Om een innovatieve, veelzijdig inzetbare en slagvaardige krijgsmacht in stand te houden, zijn voldoende investeringen en duurzame financiering nodig. Verdere bezuinigingen op defensie tasten de veelzijdige inzetbaarheid en de noodzakelijke slagkracht van de krijgsmachten aan.’ Zou kunnen (weet ik niet), maar wat is de boodschap? Gaan we nu investeren (noodzakelijk), niet (het geld is immers op) of blijft het een status quo (geen verdere bezuinigingen)? De tekst is zo doorwrocht, dat Hillens smeekbede oprecht overkomt – hij weet zelf ook niet precies wat zijn partij nu echt wil. En voegt er dus nog maar eens een werkelijkheid aan toe: no more cuts! Maar met welke werkelijkheid moet het defensiepersoneel nu dealen? 

Een mini-speurtocht in het verleden bij de partij biedt ook geen duidelijkheid. Bezuinigingen en Defensie lijken twee ‘vloeibare onderwerpen’ bij de christen-democratie. In september 2011 wist het CDA nog hoe bezuinigingen en slagkracht van Defensie te combineren. Toen: ‘Voortaan wordt alleen nog bestaand materieel aangekocht. Alleen in uitzonderingsgevallen is Defensie betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe defensiemiddelen.’ Dat scheelt, dacht het CDA in 2011.

Geen JSF dus, zou je denken. Want nieuw ontwikkeld wapentuig. Tot een meerderheid van de Kamer de minister in zijn misplaatste flinkheid hielp en hem opdroeg het 1,3 miljard kostende project te staken. Kogel door de kerk, kat in ‘t bakkie. Maar nee. Hillen is de weg definitief kwijt op het Binnenhof. Hij moest over die Kamer-opdracht ‘heel goed nadenken‘. Tja, met een minister die het eigenlijk ook niet zo goed weet, is het natuurlijk beroerd zaken doen. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.