Ook op internet is het burgeroorlog in Syrie

Een nep-YouTube site, een virus (Darkcomet RAT – Remote Administration Tool) dat zich verspreit via de mail en chat-programma’s. Op het Syrische internet woedt een burgeroorlog. Data, wachtwoorden, contacten, het aan- en uitzetten van de webcam – aanhangers van het regime doen er alles aan om de veenbrand op straat niet via internet te laten coördineren en ‘de’ oppositie de voet dwars te zetten. EFF schrijft wat je moet doen als je het ergste vermoed – een geheim agent van Assad op je harde schijf.

In juli vorig jaar hackte Anonymous de site van het Syrische ministerie van Defensie. Na een hart onder de riem voor het (toen nog) geweldloze verzet tegen het regime, volgde een waarschuwing jegens de Syrische militairen: “You are responsible for protecting the Syrian people, and anyone who orders you to kill women, children, and the elderly deserves to be tried for treason. No outside enemy could do as much damage to Syria as Bashar Al-Assad has done. Defend your country – rise up against the regime!”

Beide acties staan op de uitersten van een continuum. Een continuum dat vanaf Tunesie en Egypte een nieuwe domein in een burgeroorlog is. Een domein waar de strijd met andere middelen, maar niet minder hevig wordt voortgezet. Achter die aanvallen gaat vermoedelijk een electornische legereenheid schuil – een gropeje hackers in dienst van Assad. “Its IP addresses indicate that it is collocated in facilities which belong to the Syrian government”, verlet Rohozinski van SecDev tegen CNN. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.