Robotjournalistiek – algoritmen rekent verhaal uit op basis van data

Narrative Science heeft niets met verhalende wetenschap te maken. Het is een start-up in Chicago. Doel: geautomatiseerde journalistieke verhalen. Hoe? Je biedt slimme programma’s data aan en de algoritmen maken er een leesbaar verhaal van. Of tweets. Of blogposts. Al naar gelang de wensen van de klant. Toekomstmuziek? Forbes maakt al een tijdje gebruik van de diensten. Onderaan de gelijknamige blog staat: Narrative Science, through its proprietary artificial intelligence platform, transforms data into stories and insights.

Volgens Evgeny Morozov, technologie-socioloog en auteur van The Net Delusion over de mythe van het bevrijdend internet, is het niet zo vreemd dat juist Forbes deze geautomatiseerde dienst afneemt. In de zakenwereld zijn al veel cruciale en kritische beslissingen uitbesteed aan algoritmen. Op de beurs beslissen slimme rekenprogramma’s autonoom welke stukken te ver- of aankopen. De snelheid van handelen ligt zo hoog, de windows of opportunities zijn vaak zo klein, dat handelaren de mogelijkheden niet (meer) zien. Als computerprogramma’s het lot van hun portfolio al bepalen, waarom diezelfde slimme algoritmen dan niet ‘gevraagd’ de handel te verslaan?

Narrative Sciencer zegt zelf dertig klanten te hebben. Ze schrijven vooral geautomatiseerde berichten over de beurshandel, woningmarkt en sport. Wired UK presenteerde de roboschrijvers als belangrijke innovatie voor 2012 en kwam met een sterk staaltje sportjournalistiek, rechtstreeks uit de koker van de start-up uit Chicago. Enige input: de statistieken van de wedstrijd:

An own goal by Liverpool goalie José Reina in the 90th minute allowed Arsenal to escape with a 1-1 tie on Sunday at Anfield. Liverpool had spent the entire second half down a player after referee Martin Atkinson gave midfielder Joe Cole a red card for his tackle of Laurent Koscielny at the very end of the first. Still, Liverpool maintained a 1-0 advantage for most of the second half…

Naast Narrative Science biedt ook MarketBrief haar automatische verhalen aan. Hun verhalen zijn gebaseerd op uitspraken van de Amerikaanse beurswaakhond SEC – zo’n 1000 per dag. Het zijn, zonder uitzondering, de verhalen die veelal door statistieken worden bepaald. En daar valt nu ook politiek onder. Narrative Science is in staat om op basis van de vele tweets de Amerikaanse presidentsverkiezingen van dit jaar te ‘verslaan’. In tegenstelling tot politiek redacteuren, is de dienst in staat een ongelofelijke hoeveelheid data om te zetten in ‘objectieve’ berichtgeving. Nog even en we zijn werkloos – niet bij gebrek aan advertenties, maar doordat robots ons werk overnemen. En waarschijnlijk nog best redelijk ook. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.