Campagne in de foetushouding

Nooit eerder Deze week speelde een foetus zo’n een centrale rol in een politieke campagne als de afgelopen twee wekenNooit eerder werd zo’n gepolariseerd onderwerp als abortus op zoveel verschillende politieke podia tegelijkertijd ‘uitgespeeld’. En de Republikeinse kandidaat Carly Fiorina denkt er garen bij te spinnen: nooit eerder was de politieke visuele retoriek zo was pijnlijk expliciet.  

Die laatste, twijfelachtige eer gaat overigens naar een co-productie van het (objectief klinkende) Center for Bio-Ethical Reform, het al even neutraal klinkende Center for Medical Progress en SuperPAC Carly for AmericaDe ruwe versie duurt 13 minuten, voor dagelijks, politiek gebruik is er een kortere variant onder de titel Character of Our Nation. Ik raad u af de beelden te bekijken – ze spreken boekdelen over de wijze waarop de strijd over abortus tussen de Republikeinse kandidaten wordt gevoerd.

Abortus splijt Amerika in tweeën. 51 Procent van de ondervraagden vindt dat abortus in de meeste gevallen of altijd een recht van vrouwen is, 43 procent vindt dat abortus (bijna) altijd moet worden verboden. Die verdeling tussen pro choice en pro-life is al decennia lang stabiel en loopt vrijwel parallel met partijvoorkeur: Republikeinen zijn tegen, Democraten voor abortus. Je zou denken dat in het Republikeinse kamp dus weinig te winnen valt met een anti-abortusstandpunt.

Liberals Most Likely to Favor No Restrictions on Abortion

Maar daar denken de strategen van de enige vrouwelijke Republikeinse kandidaat, de voormalige CEO van Hewlett Packard, Carly Fiorina, anders over. Tijdens het debat op 25 september schokte zij aanwezigen en de kijkers met de claim beelden te hebben van een abortus waarna de organen van de foetus werden ‘geoogst’:

“As regards Planned Parenthood, anyone who has watched this videotape, I dare Hillary Clinton, Barack Obama to watch these tapes. Watch a fully formed fetus on the table, its heart beating, its legs kicking while someone says ‘We have to keep it alive to harvest its brain’.”

Ik schreef over de storm waar Planned Parenthood in terechtkwamen op 24 juli al: ,,De beschuldiging dat Planned Parenthood in Amerika verdient aan abortussen, door de verkoop van foetusmateriaal aan wetenschappers, begon als een heimelijk opgenomen gesprek tijdens een lunch en sijpelt nu langzaam door tot het Congres, het Amerikaanse ministerie van Justitie en depresidentskandidaten in de race om het Witte Huis.” Dat schandaal breidde zich uit naar het Huis van Afgevaardigden waar de Republikeinse fractie vervolgens rollebollend over de vloer tuimelden en zelfs politieke slachtoffers maakte.

Zo weigerde de conservatieve vleugel van de Republikeinen langer subsidie voor Planned Parenthood te begroten en had een smaldeel daar zelfs een shut down voor over. Die werd op het laatste moment afgewend, wat John Boehner (R), voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de politieke kop kostte: hij was tegen een shut down en daarmee voor abortus, claimden partijgenoten rechts van hem. Hij kondigde eind september zijn aftreden aan; de Republikeinen opzadelend met interne strijd over zijn opvolger die nog altijd niet is aangewezen.

De maatschappelijke en politieke polarisatie over abortus heeft in de campagnefilmpje Character of Our Nation een voorlopig, buitengewoon expliciet en pijnlijk dieptepunt bereikt. The Guardian heeft zich nog de moeite getroost de beelden nader te onderzoeken – de ongemonteerde versie is door het Center for Bio-Ethical Reform online gezet. Uit die fact check  blijkt het in de beelden niet te gaan om een abortus, maar een miskraam: de geboorte van een niet-levensvatbare foetus. Uit andere checks blijkt dat niemand heeft geroepen het kind in leven te houden om zo de hersenen nog te kunnen gebruiken.

Te gast bij Meet the Press houdt de kandidate vol: ,,That scene absolutely does exist. And that voice saying what I said they were saying, “We’re going to keep it alive to harvest its brain” exists as well.” Probleem: er zit geen audio op het origineel … Maar dergelijke argumenten werken niet. Fiorina weet namelijk precies hoe het zit:

Planned Parenthood desperately wants everyone to think this isn’t going on. Because when Americans realize it is going on, whether they are pro-life or pro-choice, they are horrified. This goes to the character of our nation and it must be stopped.

2 reacties

Patrick 8 oktober 2015 Reageer

interessante stelling dat foetussen en abortus nog nooit eerder zo sterk het politieke debat bepaalden. Heb je een (kwantitatieve) onderbouwing bij die stelling?

Sebastiaan van der Lubben 12 oktober 2015 Reageer

Eeh … dat beweer ik niet. Ik beweer alleen dat abortus bijzonder zichtbaar en dominant is in de campagne en politieke strijd in Amerika de afgelopen twee weken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.