[Soulfood Radio] Teruggevonden solo van George Harrison

Het is geen wereldschokkend nieuws, maar wel leuk: het terugvinden van een kwijt gewaande gitaarsolo van George Harrison, gitarist van The Beatles. Kunnen solo’s dan zoekraken, hoor ik u denken. Ja, dat kan. Op een video zitten zoon Dhani Harrison, producer van de Beatles, sir George Martin en diens zoon Giles achter een enorm mengpaneel, vermoedelijk in Abbey Road, de studio waar in 1969 de band het gelijknamige album opnam, met daarop Harrisons Here Comes the SunDe heren schuiven wat aan de knoppen en stuiten dan plots op een solo die de plaat nooit heeft gehaald.

De sporen waar bands hun albums op opnemen, zijn de spelonken van de muziekgeschiedenis waar zelfs voor direct betrokkenen nog schatten te vinden zijn. Het zijn de zoekgeraakte boeken die eeuwen later weer opduiken, omdat een bibliothecaris besluit de planken eens af te stoffen en stuit op manuscripten van Grote Denkers en Dichters. Veel van dat materiaal staat tegenwoordig al snel op internet. Vrij toegankelijk. Wachtend op ontdekking. U begrijpt direct de opzet van de nieuwe rubriek in Soulfood. In De schatkamer van Soulfood presenteer ik regelmatig deze prachtige huzarenstukjes.

Vanavond dus George Harrison – lid van ‘s werelds best gedocumenteerde band, volgens mij. Mocht u geen genoeg krijgen van Harrisons solo (ik kan me trouwens goed voorstellen dat-ie de plaat niet heeft gehaald), kunt u bij NPR luisteren naar de zogenoemde Lost Tapes. Gestolen, dertig jaar kwijt gewaand, opgedoken en in 2003 uitgezonden. Daarop is trouwens goed te horen dat drummer Ringo Star heel aardig kon spelen – en nog slechter zong dan we al wisten. Allemaal uit de schatkamers van internet, verzameld voor Soulfood Radio. <<

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=B1RxdeqxF-U]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.