Identiteit verdachte for the grabs

Ik ben niet zo’n hele snelle, maar in een minuut of drie had ik toch de identiteit van de vermeende pyromaan van Winschoten tevoorschijn getoverd. Een tweet over snoeiafval richting burgemeester Pieter Smit (@deburgemeester) was genoeg om de volle naam te achterhalen. En daarmee is het eigenlijk een koud kunstje om eens een uurtje te gaan researchen. Nu gaat het mij te ver om het resultaat daarvan hier te publiceren. Wie meer wil weten over Danny F. moet zelf maar even aan de bak.¬† De vraag die ik hier wil opwerpen is deze: moeten politiek en justitie, nu verantwoordelijk voor F., niet zijn accounts gaan blokkeren? Is er geen protocol waarmee in no time de sociale media van verdachten tijdelijk kunnen worden geblokkeerd?

Het is verleidelijk om Danny’s tweets als een autobiografie te lezen. Hij twitterde foto’ s van aanstekers retweet over vuurgerelateerde onderwerpen. Uiteraard volgt hij in zijn timeline de ontwikkelingen in Winschoten op de voet. Wie deed dat niet? En wat betekent het als je door Danny wordt gevolgd? Welke journalist gaat de stoute schoenen aantrekken en zoekt, via twitter, contact met hen? Het sociale netwerk van de verdachte is een laagdrempelige manier om zijn leven binnenste-buiten te keren. En het enige dat journalisten daravan kan weerhouden, is zelfbeheersing. Dat is lastig, geef ik toe. Ook ik heb even gegluurd. En besloten dat het nauwelijks de moeite waard is om iets mee te doen. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.