Moeten Britten echt tegen Wilders worden beschermd?

Vertrouwen in de intelligentie van de massa, dat doet de Briste overheid liever niet. Hun adagium: geen gekloot met onze publieke opinie. Dus weigerden ze Wilders de toegang.

“There is almost nothing on which Mr Wilders cannot be relied upon to be inflammatory, ill advised and illiberal”, becommentarieert de hoofdredactie van The Times het‘ verboden toegang’ voor Wilders. “… and this is precisely why the Home Secretary is wrong to deny him entry.” Wilders is namelijk gekozen en de vrijheid van meningsuiting, van samenkomst en van reizen zijn een essentieel onderdeel van de Europese cultuur. Aldus The Times.

Ik weet niet of de reacties worden geredigeerd – maar het valt wel op hoeveel Nederlanders het hoofdredactioneel commentaar van de kwaliteitskrant hebben gelezen. En bijna iedereen is unaniem; je hoeft geen fan van Wilders te zijn om hem wel toe te laten. De leiding van de krant gaat zelf een stapje verder. Op onnavolgbare wijze branden ze de politicus tot zijn schoenzolen af. Maar ze houden zijn recht op een podium en publiek recht overeind. Knap staaltje Brits debattechniek.

Want in tegenstelling tot de Home Office en heel politiek correct, links Nederland for that matter, heeft The Times wel vertrouwen in het kritische vermogen van het publiek: “His political posturing is so self-evidently preposterous that, if he is permitted to speak freely, he will be arraigned before the best court in the land – the court of public opinion.”

Moeten de Britten echt beschermd worden tegen een knappe powerpuntpresentatie van een twee meter lange Hollander? De Briste parlementariƫrs die hem in eerste instantie uitnodigden in ieder geval wel. Blijkt.

En op de site van het Briste Home Office? ‘No results’ voor de zoekterm Wilders. ‘Please search again’ luidt de vriendelijke mededeling. Maar ook een derde en vierde poging levert niets op – kom, dan gaan we weer over tot de orde van de dag … <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.