Geschiedenis for the grabs

Neerlands persgeschiedenis nu voor iedereen toegankelijk: de Koniklijke Bibliotheek (KB) heeft al ruim 1 miljoen krantenpagina’s online staan.

Gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden: een miljoen krantenpagina’s vanaf 1618 tot 1940. Een uitstekende zoekfunctie, mogelijkheid om de pagina’s af te drukken en full text te doorzoeken. Ineens is historisch onderzoek helemaal niet zo moeilijk meer. Zo schreef ik ooit een paper over de affaire-Snijders. De generaal der Nederlandse Strijdkrachten zag in 1914 geen heil in een militair treffen met de Duitsers. Tegen de Nederlandse wens onafhankelijk te blijven, pleitte hij ervoor om anschslüss te zoeken om zo een wisse vernietiging van onze economie te voorkomen.

Na een lange bureaupolitieke strijd tussen De Jonge, de Koningin (in het kabinet van Cort van der Linden, 1913-1918) moest de generaal uiteindelijk opstappen. Op zijn begrafenis in 1939 hield Colijn een curieuze speech waarin hij de generaal roemde om zijn professionele inzet en zijn ‘gave karakter’. Curieus, want de neutraliteit van Nederland stond op de vooravond van de Duitse inval wederom ter discussie. De koningin was zelf niet bij de begrafenis van Snijders, maar liet er wel een krans leggen – bericht het progressief-liberale Het Vaderland. For the grabs: geschiedenis voor helemaal niets. <<

[slideshow]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.