Wist Rob de Wijk echt in februari dit jaar al dat Bin Laden nog leefde?

Osama's dood en leven: iedereen zijn aluhoedje op!

Stoerdoenerij? Waar gebeurd? Interpretatie met de kennis van achteraf? Hoe dan ook: Rob de Wijks column van 6 mei 2011 in Trouw is in aan vele kritische ogen ontsnapt. In die column een curieuze opmerking die wat navorsing vraagt. En dat is nog niet gebeurd. Zonder al te exegetische close reading roept de één passage toch vraagtekens en op zijn minst gefronste wenkbrauwen op.

De Wijk verhaalt op 6 mei in zijn column over zijn bezoek aan Amerikaanse Special Forces in februari van dit jaar. Hij bezocht militaire briefings en deed daar verslag van voor  EénVandaag. Tot zijn grote verbazing hoorde tijdens een van die briefings zeer interessante informatie over Bin Ladens koerier – Amerikaanse militairen bespraken de man die hen uiteindelijk naar FBI‘s moest wanted zou leiden. Dus, concludeert De Wijk in zijn column van 6 mei jongstleden

Bin Laden leefde (…) nog. Het was duidelijk waar hij woonde. Hij werd in de gaten gehouden. Maar waarom werd geen actie ondernomen? Zouden ze hem in leven willen houden om zijn contacten en netwerk in kaart te brengen? Waren de voorbereidingen voor zijn arrestatie al gestart? Welke rol speelden de Pakistaanse autoriteiten?

Logisch dat De Wijk deze kaarten in februari 2011 even tegen de borst hield.Het is me ook wel wat heftig voor een Haagse onderzoeker om en passant te horen dat ‘s werelds grootste boef nog in leven is. Maar hoe reëel is het dat De Wijk tot gesprekken wordt toegelaten waar dit soort staatsgeheimen over tafel gaan? Waarom vertrouwden de Amerikanen De Wijk wel en het hele Pakistaanse overheidsapparaat niet? Ik gun iedereen zijn scoop en deze is van wonderbaarlijke schoonheid en belang – zo wonderbaarlijk dat ik er toch aan twijfel of het wel klopt.

Gelukkig is er een aanwijzing om te achterhalen of De Wijk al in februari 2011 had kunnen weten wat de rest van de wereld pas in mei van dit jaar te horen kreeg: dat Bin Laden op een steenworp afstand van een Pakistaanse militaire academie leiding gaf aan al-Qaida. In de column schrijft De Wijk het onderwerp – dat Bin Laden nog leeft – te hebben besproken

‘… de gepantserde auto terug naar het kamp leidde dat tot discussies en nog meer vragen.’

Mijn vraag (en die van anderen) luidt nu: met wie zat Rob de Wijk toen in de auto? Verder zou ik graag willen weten met wie hij het ‘nieuws’ van een levende Bin Laden toen heeft besproken? Was de Nederlandse overheid (Defensie bijvoorbeeld) op de hoogte van deze informatie? Heeft De Wijk dat met hen gedeeld?

Ik zou graag een full disclosure zien – Bin Ladens executie door Amerikaanse veiligheidstroepen is toch wereldnieuws. De aanloop naar zijn dood door Amerikaanse special forces legitimeert toch een uitgebreid verslag van de heer De Wijk. Anders blijft zijn claim in mei dit jaar wat gratuit en vrees ik voor de derde van de drie opties waar ik mee begon – interpretatie van de feiten met de wijsheid van achteraf. Tja, dat is natuurlijk wel heel makkelijk getuigenissen van wereldgeschiedenis. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.