Blogtips voor NOSsers

De NOS-blogs zijn nog te veel hetzelfde item herkauwen in een webverhaaltje. Da’s jammer. 5 tips voor NOS-bloggers.

[1] Het nieuws is meer dan het nieuws alleen | Voordat een item wordt uitgezonden, moeten redacteuren kiezen. Waarom dit verhaal? Waarom nu? Waarom deze invalshoek? Wie wil, kan, doet het? Is dit de meest logische interviewpartner? Kunnen we niet beter doorzoeken? Maak in een blog het proces van idee naar item zichtbaar en betrek ge├»nteresseerden erbij. Wacht dus niet met schrijven van je blog tot je item af is, maar begin met bloggen om je item te kunnen maken. Want nieuws is meer dan nieuws alleen …

[2] Show, don’t tell | Beeld & geluid dat het item niet haalden, kunnen prachtig op een blog terechtkomen. Laat ook de achterkant van het nieuws zien en horen. We willen foto’s bij de verhalen! Ik geloof al die prachtige beschrijvingen wel, maar ze zijn niet om door te komen. En dan dreigt de vicieuse circel. We willen de lange stukken niet lezen, de hits zijn laag, de blogs doodgebloed voordat ze een echte kans hebben gekregen. Doodzonde.

[3] De vormgeving is dood, lang leve de vormgeving! | De homepage van alle blogs nodigt nog uit om te gaan lezen, maar de pagina’s daarachter … och hemel! WordPress, gratis deinst, is beter vormgegeven. Snel iemand inguren die er een kekke omgeving van maakt. En waaromkan ik de berichten niet meteen delen met anderen (via Twitter, Hyves, mijn eigen blog?).

[4] Wees actueel! | De NOS is toch een ‘nieuwsdienst’?┬á Waarom zijn zoveel berichten dan zo ontzettend verouderd? Ik zie berichten van maart, april dit jaar? Dat kan (bijna) niet waar zijn. Is een blog niet actueel?, haal het dan van het internet af! Sneller dan radio is een blog, behalve bij de NOS. Dat is wel (een beetje) schandalig … En kijk de spelling nog eens na. Ik ben er zelf ook geen held in en weet dus hoe irritant spelfouten zijn.

[5] Gratis: tools! | Een tool maakt het vertellen van een verhaal makkelijk(er). Maak mashups of een tijdlijn. Embed pencasts of fotoreportages. Zet, zoals NYT doet, een camera op de redactievergadering (Timecast). Want een blog verslaat het nieuws, maakt het, onthult het proces, de voor- en achterkand en verzamelt de reacties/tips. Het is bijna een verslaggever op zichzelf. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.