Fenomenale linkerhand van James Booker

Je hebt artists artists’ en James Booker is er een van. De pianist uit New Orleans was tot zijn twaalfde klassiek geschoold en stapte toen, zoals zovelen, over op de rythm and blues, maar heeft volgens mij zijn hele leven naar jazz geluisterd. Hij speelde met grote namen (Aretha Frankling, de Doobie Brothers en B.B. King) en voor zichzelf, uiteraard. Zijn stem houdt het midden tussen Ray Charles en Bill Withers, zijn pianospel tussen Ray Charles en Horace Silver. In 1978 was hij te gast bij de BBC, gaf er een interview en trad op – twee nummers. Het klinkt fijn en zuiver, totdat je, door een verwijzing in een aantal online biografieën, eens beter gaat luisteren naar die linkerhand. Hij is bekend geworden met de orgelhit Gonzo. Die vergeten we maar weer snel, zijn andere werk is beter/interessanter/mooier. Zoals de twee nummers bij de BBC.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.