Desi’s dans was vlees noch vis

Tijdens de laatste College Tour wilde Twan Huys aan Bram Moszkowicz een korrelige video laten zien van zijn pas de deux met Desi Bouterse. Daar had Bram geen zin in en dreigde opt te stappen als Twan de beelden zou uitzenden.

Twan, kritische en onafhankelijke journalist, bond na onderhandelingen, live op televisie, in. Beelden van de danspartij blijven alleen op internet toegankelijk (inclusief het vermakelijke commentaar van Van Kooten en De Bie, toentertijd). ‘Zelden iemand zo in een roti zien naaien’, aldus De Bie. Van Kooten vraagt zich af of we ooit beelden van zo’n dans rond het Gouden Kalf hebben gezien. Wat volgt is een grappige onthulling van Peter (R.) de Vries – misdaadverslaggever.

Twans video is nieuws noch onthullend. En niet alleen omdat Van Kooten en De Bie er al een plasje over deden. Ook omdat Bram zelf over de danspartij heeft gesproken. Gewoon, op de Nederlandse televisie. Zonder dreigen met opstappen. Open, eerlijk en transparant. Moszkowicz heeft toen gezegd dat hij niet met Bouterse had moeten dansen. Dat zei hij bij Coen Verbraak.

Nu kan Twan makkelijker om Verbraak heen dan om Bouterse. De intelligente versie van ‘Dansen met Desie’ was al uitgezonden (mag hopen dat Twan dat als voorbereiding Coen heeft gekeken). Bij Verbraak was het dilemma al uitvoerig behandeld. Toen stond de vraag centraal die Twan graag in zijn College Tour had moeten stellen: wie zit er in een relatie verdachte-advocaat eigenlijk aan het stuur? Coen had daar geen filmpje voor nodig. Twan blijkbaar wel.

Gevolg: Bram dreigde op te stappen. Voila! Prachtige televisie! En de NRC-redactie dook voor ons de beelden op die we van Bram niet mochten zien (18.500 nog wat pageviews). De kwaliteitskrant kon er nog eens lekker van nagenieten.

Medialogica, heet dat. En als je niet uitkijkt, word je er genadeloos in meegesleept. Ik ook, getuige deze post. Want waar gaat het nu eigenlijk om? Dat Bram danst met zijn cliënt? En wat betekent dat? Is dat erger dan hem verdedigen? Spong geeft bij Verbraak eerlijk toe Bouterse niet te kunnen verdedigen. Maar hij zou wel Moszkowicz bellen als hij vast zou zitten. Hij verwijt ‘Brammetje’ niets. Ook niet dat hij met Desie danst.

Het zette hun vriendschap niet onder druk. Al begreep hij de dans niet. En dat mag. Dan praat je daarover.

Dat vergat Twan, daarover praten. Hij vergat de achterliggende vragen te stellen. Niet de vragen naar wat we zien, maar de vragen naar de betekenis van wat we zien. Daar heb je Moszkowicz voor nodig, maar niet per se het korrelige videootje waar al zoveel plasjes over zijn gedaan, dat we straks helemaal niet meer zien wat er precies op gebeurt. En als je vindt dat je het videootje wel nodig hebt, dan moet je je poot stijf houden. Laat Bram dan maar boos wegbenen.

Dit was vlees noch vis. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.