Sociale media is ook sociale controle

Na Gerda Dijksman (districtschef politie Drenthe Zuid) is nu ook teamleider communicatie van de Rotterdamse politie, Remco Spaninxs, te ver gegaan op Twitter. De reactie is voorspelbaar: een twitterverbod en de oproep van de bonden om op opleidingen meer aandacht aan sociale media te geven.

Hoe haal je het in je hoofd?, zou je denken, om ongevraagd je mening te spuien op Twitter? Natuurlijk – de gelegenheid maakt de dief. Twitter is zo laagdrempelig dat je denkt en typt tegelijkertijd (en soms zelfs sneller typt dan je nadenkt). Het is zo eenvoudig dat een fout snel is gemaakt. En daar zit precies de kneep: de fouten maakten we vroeger ook. Probleem is nu dat ze sneller worden opgemerkt. Social media verlaagt niet alleen de drempel om te communiceren, ze verlaagt ook de drempel om te monitoren. We kunnen kosteloos onze mening de ether in slingeren, anderen kunnen die ook kosteloos eruit plukken.

Dat betekent dat de foutmarges kleiner zijn. Het sociale ecosysteem – de omstandigheden waaronder berichten zich verspreiden en worden opgepikt – kan een zeer gewelddadige omgeving zijn, met vervelende en verregaande consequenties voor de deelnemers. Het veiligst is om er helemaal niet aan deel te nemen. Probleem is dat deelname aan de sociale dialoog een belangrijke voorwaarde is voor het politiewerk. Er zijn ook hele goede voorbeelden (@PolitieHM bijvoorbeeld). Feit is dat mensen fouten maken. Gecombineerd betekent dat een relletje zoals met Dijksman en Spaninxs. Een relletje omdat we allemaal de tweet kunnen lezen. Voor fouten moet je bloeden, maar schaf het middel niet af. Geen twitterverbod opleggen, anders leren ze het nooit. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.