Als mevrouw-de-kandidaat opduikt, is er stront aan de knikker

Eén van de kandidaten voor de Republikeinse nominatie voor het presidentschap, Herman Cain, is in grote problemen geraakt. Hij wordt door drie vrouwen aangeklaagd vanwege dubieus, seksueel getint gedrag. Cain, in een bloedige politieke strijd verwikkeld met Mitt Romney, heeft de commotie rond zijn ‘gedrag’ in de jaren negentig grotendeels aan zichzelf te danken. Gedurende een aantal media-optreden veranderde hij steeds elementen uit zijn verhaal. Dat is niet alleen slordig, mensen hebben steeds meer moeite om na verschillende lezingen je verhaal te geloven.

Credibility is immers één van de twee assets die een politiek kandidaat in kan zetten. Die andere asset is zijn vrouw (minder seksistisch: zijn of haar partner). We zagen dat eerst bij Rick Perry die vrouwlief Anita inzette nadat hij in de peilingen keihard onderuit ging en nu met Gloria Cain. We zagen het bij erectie-in-de-onderbroek Weiner die zijn vrouw steeds meetorste naar persbijeenkomsten.

Bij kandidaten in rustiger vaarwater zien we hun vrouwen nauwelijks. Jon Huntsman heeft een hele vlotte eega. Zijn campagne loopt echter geen morele of politieke averij op – zijn geld is gewoon op. De aanwezigheid van mevrouw Huntsman is dan minder urgent. En met wie Newt Gingrich (dingt ook mee naar de nominatie) is getrouwd, blijft voor de oppervlakkige campagnekijker obscuur (ze heet overigens Callista Besek en ze trouwden na een affaire die zes jaar duurde. Callista is Newts derde vrouw, Newt is Callista’s eerste man).

Dus: als mevrouw-de-kandidaat opduikt, is er stront aan de knikker. Vandaag verschijnt Gloria in een interview met Fox – onderdeel van Cains strijd tegen de in zijn ogen onterecht aanklachten van de drie vrouwen tegen hem. Een veeg teken aan de wand? Tot nu toe is Gloria vooral op de achtergrond gebleven en in zijn autobiografie over zijn leven wijdt Cain slechts 3 1/2 pagina aan zijn vrouw (het boek telt er ruim tweehonderd). Nu mag ze, voor het oog van de natie, haar man ondersteunen bij een verhaal dat in zijn ogen helemaal niet waar is. Ehm … <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.