(Uit de) schaduwbanken

Het IMF maakt zich zorgen over de activiteiten van zogenoemde ‘schaduwbanken’- bedrijven en instanties die zich bezighouden met bancaire zaken, maar dat helemaal geen bank zijn. De schaduwbanken staan aan de basis van de financiële crisis van twee jaar geleden en dreigen nu weer onder de radar van beleidsmakers te verdwijnen. Volgens een onlangs gehouden panel van het IMF zijn de activiteiten als volgt te osmchrijven:

Firms engaged in shadow banking do many of the same things as banks—such as gathering funds from those with money to invest and lending those funds to borrowers, or transforming short-term funds into long-term assets. In other words, like banks, they intermediate between those with money and those who want to borrow it.

Het IMF vreest dat hun populariteit alleen maar toeneemt. Banken vallen onder steeds strengere eisen (lees: steeds hogere kosten) voor leningen. De markt zal voor kapitaal daarom andere bronnen aanboren – toezichthouders hebben daarom afgesproken meer data over de activiteiten van schaduwbanken te ontsluiten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.