De krant aan stukken – applificatie van het nieuws

Mijn ideale krant? Religie en Filosofoie van Trouw, Buitenland van NRC, de commentaren van Vrij Nederland, de uit-agenda van het Leidsch Dagblad en sport van de BBC. Gekkenhuis, want die krant bestaat alleen in mijn feedreader. Tenzij ik mijn krantje kan samenstellen door slim apps te kopen – elke redactie zijn eigen app en elke app voor weinig (zeg: 3,99 per maand?) in de store.

En als de krant dan toch aan stukken moet, dan maar meteen speciale thema-apps. Verkiezingen, rampen, parlementaire onderzoeken, jaarlijkse gebeurtenissen, historische gebeurtenissen: ze krijgen allemaal een app op maat. En je kan er (voor weinig) een abonnementje op nemen.

Maar waarom zou ik een appje kopen als ik met mijn feedreader zo’n krant al heb? Precies; kranten moeten ook ophouden gratis informatie weg te geven. Dat is niet hetzelfde als alles achter een Berlijnse Betaal Muur te gooien. Nee, wel toegankelijk, maar voor een kleine prijs – jouw krant, zeven dagen per week in jouw telefoon voor nog geen twee biertjes per maand. En dan krijg je er, gratis, bij:

  • bonnen voor korting van besproken spulletjes (boeken e.d.);
  • *brekend* nieuws;
  • supersnel informatie delen met de redactie (ooggetuigen-knop);
  • supersnel informatie delen met anderen die óók een abonnement hebben
Geef me een budget, wat tijd en een slimme appmaker en we kunnen welke krant in de gewenste brokken knippen en in de markt zetten. Ik ben erg benieuwd of je dan meer mensen per (totale) krant scoort. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.