Cybersecurity hoog op politieke agenda

De veiligheid van internet staat plots hoog op de (Amerikaanse) politieke agenda. Obama, bepleiten betrokkenen, moet een iemand in zijn staf opnemen die zich met cybersecurity gaat bezighouden, zegt democratische congreslid Jim Langevin.

Langevin is zelfs bereid om bestaande wetgeving te wijzigen. Directe aanleiding is het rapport van afgelopen maandag waarin de virtuele dreigingen zijn onderzocht en beleid om deze tegen te gaan, wordt voorgesteld. Langevin wil die voorstellen snel omzetten in een wet. De veiligheid van internet wordt in die voorstellen een verantwoordelijkheid van het Witte Huis. precies daarover komt Langevin in botsing met voorstellen uit de Senaat.

Senatoren Lieberman en Collins willen namelijk het bestaande departement voor Homeland Security versterken. Ze zien een nieuwe functionaris, direct onder het Witte Huis, niet zitten. Het monitoren van resultaten, de noodzakelijke inhuur van specialisten is volgens beide senatoren ‘geen werk voor het Witte Huis’. Cybersecurity is daarmee plots een politiek issue – wellicht ingegeven door de heersende opvatting dat Obama de eerste president 2.0 is. Obama heeft trouwens al publiekelijk gesproken over een ‘cyber adviseur’ in zijn team. Wie is vooralsnog niet bekend. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.