Toegang internet (hardware/software) is mensenrecht

Internet is niet de Gouden Pil voor democratisering in landen. De politieke vrijheidsstrijd is complexer dan een tweet, een post of wat inspiratie in diverse online boeken.

Internet is wel belangrijk omdat het de coördinatiekosten drukt, het mogelijk maakt om netwerken van dissidenten aan elkaar te knopen en de boodschap te verspreiden. Internet is een enabler en daarom voor veel regimes een ernstige bedreiging en voor haar onderdanen (burgers) een middel om zich tegen dat regime te keren. Ergens daartussen schrijft Frank La Rue, Speciaal Rapporteur voor de VN op het gebied van vrijheid van meningsuiting en internet, zijn analyses.

Ik sprak hem vorige week kort op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zijn ‘werk’ is leesbaar, onbureaucratisch helder en deamanding: internet is een mensenrecht. Waarvoor hulde. Probleem is dat veel regimes, net als andere mensenrechten, daar behoorlijk schijt aan hebben. Vandaar dat we La Rue nog even heel hard nodig hebben. Binnenkort een uitgebreide analyse van zijn laatste rapport dat u hieronder al aantreft. <<

[scribd id=57193741 key=key-1dllhmzxf3wgbyckqv0u mode=list]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.