Wouter Bos verwijt Brenninkmeijer dat hij zwart ziet

Ik kreeg en gepeperde reactie op mijn post (zie reactie). Na de verbazing te boven te zijn gekomen dat iemand de moeite neemt te reageren, direct de kop het het stukje aangepast.  Hij/zij heeft namelijk wel een punt. 


***

Alex Brenninkmeijer, de Nationale Ombudsman, typeerde in een lezing het schieten van agenten in Hoek van Holland als ‘excessief’. Vice-premier Wouter Bos las dat vervolgens op het ANP en ging tijdens de wekelijkse persconferentie los. 

Bos vond de uitlatingen onbegrijpelijk – want ze waren gedaan zonder eigen onderzoek. Nee, hij had niet met Brenninkmeijer gebeld om eens te vragen of het ANP de Ombudsman wel juist had geciteerd of wat precies de context van de opmerking was. Hij heeft dus ook niet kunnen vaststellen dat Brenninkmeijer zich wellicht wel op feiten heeft gebaseerd: feiten die in het publieke domein gewoon voor handen zijn. Voor u. Voor mij. Voor Brenninkmeijer.

Want er is geschoten, schieten is inderdaad het hoogste stadium in de geweldsspiraal en dat is in Nederland al snel excessief. Als een agent schiet, is dat nationaal nieuws. Daar hoef je geen onderzoek voor te doen, denk ik. Desondanks was Bos niet van gediend van de kritische passage in de lezing en gaf Brenninkmeijer dus een veeg uit de pan. Niet op basis van eigen onderzoek trouwens. Maar op basis van een ANP-persbericht. En zo speelde het ANP de Ombudsman uit tegen de vice-premier. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.