Afwezigheid chemische wapens voorwaarde inval Irak

Nederlandse inlichtingendiensten wisten dat er al voor de inval dat er geen chemische wapens (meer) in Irak waren, meldt Jan Medema in rePublic. En als de Nederlanders dat wisten, waarom de Amerikanen dan niet? Ziedaar: een window of opportunity. De VS vielen meteen het land binnen om het saddam-regime omver te werpen.

Ik begrijp uw verbazing: ze stuurden toch troepen omdat het regime chemische wapens zou hebben? Neen. Denk nou even logisch na! Geen regering stuurt willens en wetens militairen een wolk gifgas in. Je stuurt militairen op een missie als je weet dat ze een kans maken die ook uit te kunnen voeren. De afwezigheid van chemische wapens is dus een belangrijke voorwaarde geweest om militairen naar Irak te sturen. Niet andersom: de aanwezigheid van gifgas. Als de Amerikanen ook maar één overtuigend bewijs van chemische wapens hadden aangetroffen, waren ze het conflict nooit aangegaan. Het aantal slachtoffers zou onacceptabel hoog zijn en politiek niet te verkopen. Simpel. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.