Afhaakmomentje

Links is boos op Wilders omdat hij niet wil meedoen aan meer dan twee gemeenteraadsverkiezingen. Probleem: ik begrijp hun argumenten niet …

Wel meedoen in Europa en daar niet in geloven, niet meedoen in steden waar je wel een oplossing voor eist. Ik parafraseer Femke Halsema die er met haar gezonde verstand niet bij kan. Wilders laat kiezers in de kou staan, concludeert ze. Is dit nu een verwijt, een opluchting in de vorm van een sneer of een analyse? Ik kom daar zo nog op terug. Alexander Pechthold had mijn inziens weer de beste plaagstoot: als D66 goede kandidaten kan vinden, dan kan de PVV dat ook. De sociaal-liberaal, een opgave dunkt me, blinkt uit in Britse plaagstoterijen.

Deze sneer ten spijt, Wilders heb er geen zin an. Tegelijkertijd twee verkiezingen organiseren en ook de juiste kandidaten vinden, gaat de jonge partij niet lukken. En gelijk heeft-ie. Niet voor niks wijst hij naar de LPF die vanwege organisatorische redenen volledig verdampte. Gebrek aan talent en gebrek aan ervaring was de Lijst fataal. De Engelsen hebben er een mooie uitdrukking voor: rubbish in, is rubbish out. Wilders heeft van die geschiedenis geleerd.

Zijn kracht en zijn electorale aantrekkingskracht zit juist in de discipline die zijn fractie in de Tweede Kamer, het Europese Parlement en straks in Den Haag, Almere en de Eerste Kamer uitstraalt. Als hij kan laten zien alle kikkers in de kar te houden, is hij voor steeds meer mensen een stem waard. Streng zijn bij de ingang, weten wie je binnenlaat en liever de deur eens te vroeg dicht dan mensen eruit moeten zetten. Dat laatste, weet Wilders, is een sinecure noch een pretje.

Terug naar links. Van Heemst (PvdA Rotterdam) noemde het besluit van Wilders om niet mee te doen ‘een slap verhaal’. In het AD (de stadskrant van weldenkend Rotterdam) fulmineerde de fractieleider:

‘Voor de zoveelste keer durft Wilders weer het serieuze debat niet aan. En je kan mij niet wijsmaken dat je na zes maanden goed zoeken niet twintig geschikte mensen kan vinden voor je Rotterdamse kandidatenlijst.’

Mijn wenkbrauwen kunnen door Halsema’s opmerking niet verder omhoog, ik krijg na die van Van Heemst dan ook koppijn. Moet Wilders dan op audiëntie in Rotterdam komen om met meneer Van Heemst een ‘serieus’ debat te voeren? Dat kan alleen maar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen? Van Heemst kan Wilders niet eens uitnodigen voor een lunch of diner in een van de Rotterdamse probleemwijken? Wat is dat dan, een serieus debat? Is dat een sociaal-democratische dialoog met Tariq Ramadan (flauw) …?

En wat Femke Halsema betreft: ik denk dat zij zich vooral moet concentreren op een GroenLinks-oplossing voor de problematiek in de grote steden. Ik zou als ik haar was niet zitten wachten op de PVV. En als de PVV kiezers in de kou laat staan, waarom stofzuigt ze deze dan niet op? Is maar een suggestie.

Wilders heeft natuurlijk gelijk met zijn besluit niet mee te doen. De lokale politiek is niet gebaat bij extremistische amateurs among amateurs. De lokale politiek is van wezenlijk belang omdat het onze directe, dagelijkse leefomgeving raakt. Ook Wilders wil daarmee geen spelletje om de macht spelen en meedoen met verkiezingen zonder de juiste kandidaten er voor te hebben. Begrijpelijk en misschien zelfs nobel. Ik verschil behoorlijk van mening met de PVV, zeker over standpunten die mij dagelijks raken (integratie) maar ten aanzien van zijn zorg om kwaliteit voor het lokale bestuur, doe ik mijn petje af. Zorgvuldigheid siert iedereen.

GroenLinks kan daar misschien wat van leren, de PvdA kan dat zeker. En ik zou in stilte God op mijn blote knieën danken dat de lokale strijd nog even wordt uitgesteld. Ik had na Halsema’s/Van Heemsts commentaar dus even een afhaakmomentje …<<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.