Meldpunt PVV is de applificatie van Hans Janmaat

Hoe hoog moet de druk oplopen voordat Rutte vloeibaar wordt en hij afstand neemt van het PVV-meldpunt? Het is hopen dat de premier als diamant uit de strijd komt – een diamant van vrije meningsuiting, dualisme en distantie. 

Vandaag besluit het Europees Parlement over een motie waarin premier Rutte (lees: Nederland) wordt opgeroepen afstand te nemen van het PVV-meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen (MOElanders). En geef het parlement ongelijk. Het zou geen knip voor de neus waard zijn als leden zich door een partij-initiatief in een lidstaat zo te kakken laat zetten. Hun onderdanen maken gewoon gebruik van hun recht in Nederland te komen werken – discriminatie hoeven ze dan natuurlijk niet te pikken. Ergo: het CDA en VVD ondertekenen in Europa wel, in Den Haag geen motie waarin Rutte wordt gesommeerd afstand van deze smet op ons nationale blazoen te nemen.

Straatvechten

Rutte heeft daar schijt aan. En ook hij zou geen knip voor de neus waard zijn als hij eerder niet, maar nu wel door de knieën gaat. Capitulatie voor Europese druk zou ook een vreemd staatsrechtelijke stijlfiguur zijn. Wilders, gedoger avant la lattre op weg naar het Torentje om bij de premier op het matje te verschijnen. “Meneer Wilders, u haalt de site uit de lucht of wij doen dat.” Of, erger, andersom. Rutte op weg naar Wilders om te smeken de site de nek om te draaien. Het gesprek zou het failliet zijn van het politieke debat. Dat wordt al lang niet meer in de Kamer alleen gevoerd, door heren op stand, met distantie en respect. Politiek is een straatgevecht met andere middelen.

Applificatie

Politieke argumenten verschijnen in nieuwe vormen en er zijn nieuwe kanalen waardoor ze het publieke domein bereiken.  Het meldpunt van Wilders is niets anders dan de appificatie (het omzetten in een app) van Hans Janmaat. Eenmaal een app en in het publieke domein, is het niet aan onze premier om de vorm (functie en gebruik) te veroordelen. Daarin schiet de motie van het Europees Parlement haar doel voorbij; het roept op in te grijpen waar ze van af moet blijven, namelijk een politiek argument in een lopend debat. Het is wel de taak om dat debat aan te gaan – en dat weigert Rutte vooralsnog. Daarin schiet hij dus te kort. Veroordelen moet hij nalaten, debatteren is zijn vak en verantwoordelijkheid. Als het meldputn de applificatie van Janmaat is, dan moet Rutte er een liberale killer app tegenover zetten. Tenzij hij het met het meldpunt eens is, uiteraard. Want dan is een debat nooit noodzakelijk. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.