Gastredacteur: Tussen de Afghanistantoppers

Gastredacteur Wouter vertoefde een dag lang tussen de Afghanistantoppers in Den Haag. Geen sinecure, bleek. De speeches waren lang, het nieuws dun. Dus keek hij om zich heen en rapporteerde het volgende.

Wat kan ik zeggen?De catering is goed, de voorzieningen uitstekend, de woorden soms bijna ontroerend! En verder? Verder is er vooral veel eensgezindheid, wachten en saaiheid.

De pers heeft koffie, wc en internetverbinding. Mijn mattie van de Corriere de la Sera naast mij zit vrolijk muziek te downloaden. De mevrouw van de Voice of America aan mijn andere zijde maakte zich ontzettend druk over het feit dat ze geen geluid kon inpluggen. De NRC’ers tegenover mij keuvelen wat en hebben veel lol. Alles leek goed te komen. Afghanistan is ver – heel ver weg …

Het hoogtepunt van de dag tot nu toe was James Appathurai (de NAVO woordvoerder) die even het perscentrum in kwam en impromptu wat woorden sprak, alle pers doken erbovenop – ik dus ook. Dat was jammer voor Bert Koenders die even verderop een kopje koffie in de foyer kwam halen op hetzelfde moment.

De zelfverklaarde leider van de Nederlandse delegatie (het zal nog lang onrustig zijn op het Ministerie van Buitenlandse Zaken) werd niet herkend door de internationale pers en draaide dus zijn verhaaltje af voor de Wereldomroep. Daarna richting de Japanse persconferentie, zelfs zij begonnen vanwege de algehele vertraging een half uur te laat.

In de prachtige voordrachten hoor ik weinig nieuws. De Afghaanse bevolking moet betrokken worden, de staat opgebouwd, de regionale partners moeten een duit in het zakje gooien en meewerken. Iran doet voor de verandering niet echt moeilijk en zegt – behoorlijk omwonden – hulp toe. Een overwinninkje die de headlines van morgen zal maken. Evenals Hilary’s olive branch for the Taliban (Reuters).

Over een half uur Clinton live on stage. De ervaring leert dat ook zij vertraagd zal zijn. Dat komt goed uit, er moet nog een stuk af over het aanpassingsvermogen van de NAVO. Ik kan m’n tijd goed gebruiken, de Est die nu spreekt laat ik dan ook maar voor wat het is. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.