Schaduwoorlogen van Barack Obama

Meer dan Bush bombardeert Obama met onbemande drones in alle uithoeken van de wereld ‘terroristen’. Vaak gaat dat mis, meestal horen we daar niets van. De para-militaire acties (want door de CIA geleid) zijn een smet op zijn presidentschap.

Hij werd, ook in Nederland, binnengehaald als de overwinning van het gezonde verstand op alles wat een rationeel mens vervloekt. Hij beloofde een volksverzekering voor ziektekosten en hield woord. Hij zou Amerikaanse troepen terughalen uit Irak en hield woord. Hij zou duurzame vrede brengen in het Midden Oosten en dat moet nog gebeuren. Hij greep wel keihard in op Wall Street en reguleerde het kapitalistische hart van Amerika. Conservatieven vrezen een communistische staatsgreep, progressieve Amerikanen (en Nederlanders) kunnen hun geluk niet op.

Obama is bigger than Jezus!

Behalve dan de uitdijende schaduwoorlog tegen Al Qaida. Onbemande drones doodden 25 mei een zeer populaire Jemenitische gouverneur in de Marib woestijn. Foutje. De bedoeling was een Al Qaida trainingskamp te raken. Hoeveel burgers bij deze aanval zijn omgekomen, is voor de Amerikaanse krant onduidelijk.

De ‘schaduwoorlog’, zoals de krant Obama’s strijd bij gebrek aan officiële bevestiging noch ontkenning heeft gedoopt, dijt langzaam uit. De New York Times somt een aantal landen op waar de CIA zich direct of indirect heeft laten gelden: Marokko, Kenia, Somalië, Pakistan, Iran en Algerije.

Andere media onthulden eerder een CIA ‘hitlists’, uitgevoerd door het Amerikaanse leger, waarop namen van Al Qaida-toppers die in opdracht van de CIA moeten worden opgespoord – of omgebracht. Dat was overigens tijdens het presidentschap van Bush. Zelfs neocons maakten zich in Amerika hierover zorgen: hoeveel rechten heeft een individu en kan hij daarvan gebruik maken voordat een drone of special forces hem hebben opgespoord?

De onbemande ‘precisie’ bombardementen van Obama zijn hezelfde soort aanvallen als uitgevoerd door de special forces van zijn voorganger – alleen wat meer hightec. Bij gebrek aan nieuws over de precieze consequenties, suggereert hightec vooral schone handen. Totdat het misgaat, zoals op 25 mei in Jemen.

Het is lastig om al deze verhalen, die toch ook aan Obama’s presidentschap kleven, binnen het dominante frame dat veel Amerikanen en Nederlanders van hem hebben, de passen. Obama is vooral progressieve president die juist een einde zou maken aan deze geheimzinnige oorlog tegen het terrorisme.

Zijn legitimiteit onder de wereldbevolking dankte hij vooral aan zijn stevige taal jegens voorganger Bush: minder oorlog, meer dialoog. Die dialoog wordt blijkens de onthullingen van de New York Times vooral in het geheim gevoerd, door de CIA en met onbemande vliegtuigen.

Als de motieven van een persoon zich verraden door zijn daden, dan is Obama niet de revelatie van het gezonde verstand en een eerlijke politiek waar we tijdens Bush zo lang op hebben gewacht. Hij is geen haar beter als al die voorgangers die ‘hun’ geheime oorlogen voerden.

Mogelijke consequentie: toenemend politiek cynisme onder Amerikanen. Obama was de man die het vertrouwen in ‘de’ politiek wilde herstellen. Zijn schaduwoorlogen zijn daarin geen bijdrage. Zijn populariteit is dan ook tanende – vanaf december vorig jaar al. De vraag rijst wie en hoe zijn vrije val wordt gestuit. Meer retoriek of een radicale breuk met het verleden? <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.