Morgen in Trouw: Kays vertrek geanalyseerd

En weer rijgt Rita Verdonk een nieuwe parel aan de groeiende ketting van affaires. Nu is het spindoctor Kay van der Linde die tijdens een gastcollege aan de UvA de beweging ‘gebakken lucht’ noemde. Hij is afgelopen zaterdag opgestapt.

Een slimmerd nam het hele college op en stuur de de tapes naar GeenStijl.nl. Morgen schrijf ik er een 1000-woorden tellende opinie over in dagblad Trouw. De Podiumredactie mailde me gisteren met de vraag deze laatste affaire nu eens te duiden. Mijn stelling: hoe meer van dergelijke affaires, hoe populairder Rita Verdonk. Pardon?, hoor ik je denken.

Confirmation bias
Jazeker! De ‘dood’ van Trots op Nederland is niet aan ons, maar aan de achterban van de meest populaire VVD’er in tijden – vergeet dat niet. En die achterban heeft al eerder laten blijken Rita veel te vergeven. Confirmation bias heet dat: onze neiging om bevestiging te zoeken voor wat we vinden en informatie die het tegendeel bewijst, met de mantel der liefde te bedekken.

Vergrootglas op werkelijkheid
Een interessant gegeven dat wel eens zou kunnen verklaren waarom politieke affaires weliswaar talrijker zijn, maar hun politieke en electorale consequenties al lang niet meer dezelfde impact hebben als tien jaar geleden. De techniek ontsluit de werkelijkheid en detail, schrijf ik morgen in Trouw. Het risico iets te zeggen waar je spijt van krijgt, is als publiek figuur alleen maar toegenomen.

Zoek wat je niet vindt
Niemand heeft echter de monopolie op de duiding van zo’n slippertje. Er is geen hoofdredactie met gezag die al oordelend het oordeel over individuen velt. We zijn bijna allemaal journalist of zoeken net zo lang op internet tot we informatie vinden die onze vooronderstelling alleen maar voeden. Ook ik. En jij waarschijnlijk ook. Ergo: we moeten eens op zoek naar informatie waar we het niet mee eens zijn … <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.