Beleid Obama komt uit social network

De internet tools die Obama president maakten, inspireren nu zijn toekomstig minister van Volksgezondheid, de voormalige senator Thomas A. Daschle. Hij nodigde 1.000 belangstellenden uit om tijdens een congres over toekomstig volksgezondheidsbeleid mee te denken.Wie zich als deelnemer voor de discussie over het toekomstige volksgezondheidsbeleid op de site van Obama had aangemeld, maakte deze week kans heel direct bij de conferentie van Daschle betrokken te worden. Duizend aanmelders werden door Daschle gebeld om met hem mee te denken over plannen voor de toekomst. Het is een eerste poging om het grote, sociale netwerk van Obama’s campagne heel direct aan zijn te voeren beleid te koppelen.

Bruikbare tools
Volgens deskundigen is deze manier van beleidsvorming de eerste stap op weg naar het presidentschap van de 21ste eeuw. Simon Rosenberg, president van de centrum-linkse denktank NDN, zei in de Washington Post: “Het zal de directe relatie tussen de president en het volk opnieuw vormgeven. Zoeiets zagen we voor het laatst in de jaren dertig met Roosevelts radiospeeches.” NDN analyseerde tijdens de campagne van Obama al acht meest succesvolle tools.

Juridische averij
Vreemd genoeg heeft deze manier van beleidsvorming nog wel wat juridische haken en ogen. De vraag is of Obama zijn database met online supporters van zijn campagne wel zomaar mag meenemen als president. Als hij dat doet, dan zal het Witte Huis eigendom worden van de lijst. De vraag is of iedereen die op die lijst staat, daar wel behoefte aan heeft. Nu is dat probleem opgelost door iedereen te vragen lid te worden van Change.gov.

Politieke kraak
Overigens waren de bijdragen van de duizend enthousiaste meedenkers en de speech van Daschle in Denver niet openbaar. Het blijft lastig om over beleidsvoornemens te communiceren. De tools om publiekelijk kond te doen van planne, zijn er wel. Politici houden liever d ekaarten tegen de borst. Gezien de belangen en de nieuwswaarde is het is wachten op de eerste politieke hacker die de voornemens van Obama’s nieuwe team weet te ontsluiten. Want bottom up is prachtig – de ICT toepassingen zijn natuurlijk ook kwetsbaar. Er is een nieuw type politiek schandaal in de maak: de politieke kraak. Wanneer is sprake van een virtueel vervolg op Watergate?<<

Gebrek aan re-imaging videos deed Giuliani de das om

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.