Historisch overzicht van de actualiteit

Credit crunch, aanslagen in Mumbai, overnames van banken of een polemiek tussen twee of meerdere giganten. Er gebeurt veel, er is dan ook veel nieuws en aan journalisten de taak daar overzicht in aan te brengen. Maar hoe? Door een tijdlijn te maken.

Hoe verliep de berichtgeving over Mumbai ook al weer precies? Wanneer werd Fortis overgenomen en wat ging daaraanvooraf? Een tijdlijn met daarop alle denkbare of gewenste media zou voor een snel overzicht een handige tool zijn. Zeker als we een nauwgezette reconstructie van een gebeurtenis willen maken of mensen daarvoor willen interviewen.

Tijdlijn voor reconstructies
Maar maak die maar eens. Een tijdlijn zou uitkomst bieden, alleen ben je daar wel even mee bezig. Tot voor kort. Want tegenwoordig is er een programma dat online tijdlijnen fabriceert: Dipity Gratis. Je kunt de uitkomst van zoektermen op een tijdlijn, een flipboard of zelfs een kaart laten plotten. Het resultaat kan je verolgens in je eigen blog embedden. Hieronder, als voorbeeld, een tijdlijn van de zoekterm ‘Fortis’ in een aantal nieuwssites:

Handige interviewtool
Dipity is ook een handige tool voor interviews. Ik heb zelf wel eens de neiging om gebeurtenissen door elkaar te halen. dat wekt bij mijn gesprekspartner (terechte) ergernis. Heeft die jongen zich wel goed voorbereid?, hoor ik ze denken. Omgekeerd kan ook: precies weten wanneer wat speelde, maakt een betrokken en professionele indruk. Een tijdlijn biedt houvast. Zeker in politiek gevoelige dossiers waar timing van informatie altijd zo’n belangrijke rol speelt. En omdat het zo eenvoudig gaat, nog één voorbeeld: de aanslagen van Mumbai in videos.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.