Bloggen: over weggooien en terugvinden

Druk aan het bloggen, gooi ik toch onnadenkend mijn persoonlijke blog weg! Drie jaar noeste arbeid dwon the drain.

Gelukkig kon ik mijn oude adres nog wel aanmaken en via het cache geheugen van Google nog wat stukjes terugvinden. Wat dat betreft heeft internet een olifantengeheugen. Probleem is alleen hoe je dat aanspreekt. Wel – met een zoekmachine! Zoals de engine rechtsonder in de zijbalk. Helemaal op maat gemaakt, speciaal voor Achterland.

Aangepast zoeken
Hoe? Voor een persoonlijke zoekmachine moet je naar Google labs en dan naar Aangepast zoeken. Klik op de button ‘Een aangepaste zoekmachine maken’ en vul het formulier vervolgens in. LET OP! Vul bij de vraag ‘Een aantal sites selecteren’ alleen de URL van jouw eigen blog in. Geef verder antwoord op de vragen van Google en ga naar fase 2: Uitproberen.

Lerende engine
Vul bij het uitproberen een aantal termen in waarvan je zeker weet dat ze ook voorkomen in artikelen op jouw blog. De zoekmachine lijkt het vinden van jouw stukken even te moeten ‘leren’. je zal het dus een aantal keren moeten proberen. Maar als hij het trucje onder de knie heeft, dan heb je wel een luxe feature voor je blog. Vervolgens kan je het uiterlijk van je zoekmachine bepalen en de moet je de ‘code’ nog even ophalen. Deze code vind je op de ‘Startpagina’ van je zojuist aangemaakt zoekmachine, onder het kopje … ‘Code’.

Gadget toevoegen
Die code is vergelijkbaar met de codes voor YouTube filmpjes. Google maakt deze voor je aan en die moet je vervolgens in je blog plakken. Niet in een bericht natuurlijk, maar liefst in de zijbalk van je blog. Op een mooie, vaste plek. Ook dat kan vrij eenvoudig. LET OP! Kopieer eerst de code van je zoekmachine (alles selecteren, kopiĆ«ren)! Ga naar je dashbord van je blog. Klik op het tabblad ‘Indeling’ en dan ‘Een gadget toevoegen’.

Embedded code
Scroll naar beneden en kies voor de gadget ‘HTML/Java script’. Als je daar op klikt, opent in je server een nieuw venster. Vul achter ‘titel’ de naam van je nieuwe zoekmachine in en plak daaronder de code van je machine (Control+V). Klik op ‘opslaan’ en kijk even naar je eigen blog. Voila! Je eigen, customized searchenige! Vind je deze uitleg lastig, kijk dan naar het filmpje hieronder.

YouTube tutorial

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.