Bloggen: over wat anderen zochten

Ik dacht Google redelijk goed te kennen. Gelukkig heeft mijn favoriete zoekmachine nog wat verrassingen in petto.

Een van die verrassingen is de mogelijkheid om statistieken van zoektermen uit te draaien. Best onthullend. Zo is de meest gebruikte zoekterm in Zuid-Holland tussen 2004 en 2008 ‘marktplaats’. ‘Hyves’ en ‘msn’ staan op de tweede en derde plaats. De afgelopen week staat ‘Hyves’ op de eerste plek en ‘sinterklaas’ op de tweede. ‘Gedichten sinterklaas’ en ‘rijmwoorden’ zijn de snelste stijgers.

Landelijke populariteit
Je kunt zoeken naar term, locatie en periode. Niet gek dat sinterklaas een populaire zoekterm is, natuurlijk. Stel,ik wil Balkenende eens interviewen. Zijn er nu echt veel internetters in hem ge├»nteresseerd en waar is hij dan het meest populair? De premier wordt het meest op ‘peter balkenende’ gezocht – in meerderheid door Groningers. Gevolgd door Gelderland en Utrecht. De ‘landelijke’ gebieden, zo je wilt. Hoewel inwoners van Amsterdam en Den Haag vaker naar de premier zoeken dan inwoners van Amersfoort of de stad Groningen.

Concurrentie
Hoe doet zijn belangrijkste concurrent het: Wouter Bos? Minder goed. Hoewel, het weblog van Bos (BosBlog) is een stijgertje! Ook hier zijn Amsterdammers en Hagenezen de grootste zoekers – al tekent zich hier een vertekening af. Logisch – het zijn hele grote steden met veel internetters. Opvallend: zowel Bos als Balkenende zijn allebei vooral de laatste negentig dagen veel gezochte termen in de provincie Utrecht … Waarom? <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.