#MH17 en David Cameron: flinker dan Rutte?

Rutte is van het pappen en nathouden. Nee, dan David Cameron, de Britse premier. Dáár zou de Nederlandse liberale minister-president eens een voorbeeld aan moeten nemen. Maar hoe ‘flink’ was David Cameron eigenlijk in zijn telefoongesprek met Vladimir Poetin? Een analyse op basis van de vrijgegeven tekst van het gesprek.

The Prime Minister spoke to President Putin this evening [Cameron sprak zondagavond 20 juli met zijn Russische ambtsgenoot] and made clear that the shooting down of MH17 was totally unacceptable [dat vinden wij allemaal. Verschil: Rutte sprak nog lang over een ‘hoogswaarschijnlijk’ in relatie tot het neerhalen van het toetsel. De Britten weten het zeker].

The evidence suggested [Of toch niet? Het bewijs wijst in die richting, dat is wat Cameron maar wil zeggen] that pro-Russian separatists were responsible [pleit Poetin nog vrij] and the Prime Minister made clear that if Russia wants to put the blame elsewhere they would need to present compelling and credible evidence [Let op: Cameron zegt hier niet dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van MH17; hij zegt hier dat Rusland verantwoordelijk is voor het feit dat de seperatisten nu de schuld krijgen, als Rusland niet komt met bewijs dat de seperatisten dat niet hebben gedaan. Overigens een interessante opdracht – want waarom zou Poetin dat doen? Een loze aanzet tot actie dus]

The PM made clear that our priority is to get experts to the crash site so they can recover and repatriate the victims and collect any evidence necessary for the investigation [zei Rutte ook]. The PM emphasised that the families of 298 individuals need to know that everything is being done to make this happen and called on President Putin to use his influence on the pro-Russian separatists to ensure this happens [Same here]. The delay and restrictions so far were completely unacceptable and indefensible [Zijn we het helemaal mee eens – ook in Nederland].

The PM said that the tragedy had brought into sharp focus the consequences of destabilisation in Eastern Ukraine [Interessante koppeling van twee onderwerpen: vliegramp/aanslag en situatie Oost-Oekraïne]. The G7 and EU had repeatedly called on President Putin to cease support for the separatists and to work with the rest of the world to find a peaceful resolution [Procesbeschrijving van wat er allemaal vooraf ging aan de ramp, maar de facto nog niets met die ramp van doen heeft]. Russia’s failure to do so had contributed to an appalling tragedy [Hier legt Cameron een heel duidelijk verband tussen de situatie en Poetin, en de situatie en het neerhalen van het vliegtuig. Maar waar is nu de derde link tussen deze drie: de link tussen het neerhalen van het toestel en Poetin? Die wordt niet uitgesproken, maar is er nu wel.].

European foreign ministers would be meeting in Brussels on Tuesday to consider further sanctions on Russia given its inaction. The world was now watching and President Putin must change course and work to bring stability to Eastern Ukraine [Gaat dit nu over de vliegramp of wordt de vliegramp hier aangegrepen om stabiliteit in de regio te bepleiten? Cameron maakt hier geen duidelijk onderscheid. De ramp wordt een metafoor voor de situatie in de regio].

ERGO

De instabiele situatie in het oosten van Oekraïne, de rol daarin van Poetin en het neerhalen van het vliegtuig zijn in dit discours drie verschillende variabelen. Het verhaal is duidelijk: Poetin is verantwoordelijk voor de instabiliteit in de regio; daardoor konden rebellen aan materiaal komen waarmee de MH17 (waarschijnlijk) is neergehaald. Dus, luidt de impliciete conclusie van Cameron (hij zegt het niet, maar maakt die laatste stap wel zichtbaar en voelbaar in zijn redenering): Poetin is verantwoordelijk voor het neerhalen van het vliegtuig. Cameron is een meester in ambiguïteit – hij zegt niets, maar ‘we’ begrijpen hem uit-ste-kend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.