Genieten van het FvD Journaal, maar niet als je er te gast bent

Oke, het is een beetje cherrypicking. Maar op dit gesprek tussen Thierry Baudet en Rutger van den Noort (Denktank Nexit) kunnen een aantal studenten conversational analysis afstuderen, denk ik. Het meandert tussen bewondering, verwondering, verbazing, terechtwijzing en reparatie.

Het begint alleraardigst, met gemeende en oprechte complimenten. Al zijn de zelf-referenties van Baudet wat vermoeiend: ze halen zo de snelheid uit het gesprek, en eigenlijk de woorden uit Van den Noorts mond. Tot de primeur van Baudet die weet dat Bolkestein een zeer ruim pensioen van Europa geniet (oud-commissaris) maar, omdat te behouden, niet te kritisch mag zijn over het Europese project – zo zou de clausule luiden. Van den Noort had er nog nooit van gehoord, “maar leuk om eens uit te zoeken”.

En dan, op 23:24, ontspoort het gesprek. Van den Noort neemt namelijk het woord ‘voordelen’ in combinatie met de EU in de mond. Wie van rellerige televisie houdt, kan zijn lol op. Ik ben fan. Eerlijk is eerlijk, Baudet repareert zijn uitval ook: “Ik ben misschien principiëler dan jij.” Want, voegt hij daaraan toe, “het is heel belangrijk wat jullie doen.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.