Clinton vs. Clinton

Hillary Clinton heeft gewonnen. En niet van Bernie Sanders, Lincoln Chafee, Martin O’Malley of Jim Webb (voor de goede orde: de andere Democratische kandidaten die dinsdagnacht mochten meedoen in het CNN-debat). Onder Democraten geen conflict, zou een titel voor een analyse kunnen zijn – de ‘strijd’ kan in één plaatje van het debat worden verduidelijkt: O’Maley krijgt nog vier sneren, Sanders krijgt er één meer. De rest mag het vooral onder elkaar uitzoeken. Ze zijn de adem voor de woorden niet waard, terwijl ze toch veruit het meeste heeft gezegd van alle kandidaten.

mentions

Nee, Clinton heeft niet gewonnen van deze mannen, maar van Joe Biden – de huidige vide-president. Hij besloot thuis te blijven en na het optreden van Clinton dinsdagnacht is het verstandig als hij daarmee doorgaat. Hoe langer hij wacht met zijn race, hoe opportunistischer zijn deelname, hoe groter zijn achterstand, hoe kwetsbaarder zijn kandidatuur.

Opiniepeilers peilden de superioriteit van Clinton op Sanders en Biden al een tijde geleden. Het uitroepen als winnaar van dit debat helpt. Alleen onder Amerikanen die wekelijks te kerken gaan, scoort Biden beter dan Sanders, maar Sanders scoort nooit beter dan Clinton. Clinton scoort in alle ondervraagde demografische groepen beter dan Sanders. Met een beetje fantasie zou het in de groep Amerikanen met een inkomen tussen de 40.000 en 74.999 dollar nog spannend kunnen zijn (37 om 33 procent) – de vraag is hoe doorslaggevend deze groep voor Clintons nominatie is.

Support for Democratic Candidates Varies by Age, Race

Op alle fronten is Clinton superieur. Maar dat betekent niet dat de Democratische nominatie aan verveling ten onder gaat. De journalistieke bias om van alles een spannende race te maken, zou wel eens tot een interessante campagne kunnen leiden. Dat frame is ook nodig, want dat andere frame – conflict – levert te wienig kijkers op. Dinsdag keken 15,3 miljoen Amerikanen naar het voortkabbelende, Democratische debat en dat was een schijntje vergeleken met de ruim 25 miljoen kijkers die zich voor het eerste en 23 miljoen die zich voor het tweede Republikeinse debat thuisbleven. Het podium vol GOP’ers verkoopt ruim tien miljoen kijkers meer. Dat heeft één GOP’er goed begrepen: Donald Trump. Terwijl zijn college-kandidaten waarschijnlijk een avondje vrij hebben genomen, beloofde civil journalist Trump zijn achterban door het Democratische debat te slepen. Trump weet als geen ander dat aandacht een schaars goed is waar je dus nooit genoeg van hebt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.