#SoulfoodRadioOnline: Top 3 van 2019

Zat net wat melancholisch terug te lezen op mijn blog en stuitte op een top 3-overzicht van 2013 (pap, je wordt oud). Goede muziek, moet gezegd. Wat zijn dan mijn lievelings van afgelopen jaar? Ik kan een wenselijk antwoord geven en diep in Spotify zoeken naar weinig beluisterde trouvailles, eerlijker is het het algoritme te vragen welke nummers ik tijdens mijn commute het vaakst heb gedraaid. Daarin een grote verrassing – ik word namelijk echt oud(er).

1. Watermusic van Händel

Huh?, dacht ik bij mezelf, ik heb zeker klassiek gedraaid, maar zoveel dat Watermuziek op nummer 1 staat? Wat heb ik dan gedaan om zoveel klassieke muziek te hebben aangehoord? Veel onderzoek, veel ook in rumoerige ruimten waar de concentratie zwaar onder druk kwam te staan. Klassiek en zeker de gestructureerde muziek van Händel met zijn uitgerekende (en voorspelbare) melodieën brachten mij dit jaar in een aangename flow. Klassieke muziek als mentale yoga … Arme Händel, maar gelukkige ik. Op nummer 1, Watermuziek.

2. Murder in the City, The Avett Brothers

“I wonder which brother is better / Which one our parents love the most / I sure did get in lots of trouble / They seem to let the other go. A tear fell from my father’s eyes / I wondered what my dad would say / He said I love you and I’m proud of you both / in so many different ways.” Het kreeg ineens betekenis toen ik ‘s avonds in de leesstoel opkeek en drie jongens op de bank in pyjama televisie zag zien kijken. Sentimentele gitaargepluk. Terecht tweede, denk ik.

3. I’m Gonna Find Another You, John Mayer

Ja, een algoritme verrast of, beter, ik hoopte dat de quilty pleasures niet zo confronterend hoog in de Top 3 van 2019 eindigden. Mayer is er een waar ik veel naar luisterde (of beter: nooit doorzapte als-ie op de shuffle voorbijkwam). En dan krijgt-ie elke keer dat het nummer uitzit natuurlijk punten en gewicht. Hopeloos romantisch: ik wil van je af, en als ultieme wraak zoek ik gewoon nog een jou … maar dan anders. En misschien is dat een mooie jaarafsluiter: doe mij nog maar zo’n jaar als 2019, maar dan net even anders.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.